“Ada Masa Bola Mata Hitam Hilang”- Ibu Kesal Anak Hidap Juling ,Kerap Diberi Telefon Bimbit Demi Mudahkannya Berkerja

Anak jadi juIing, ada masa bola mata hitam ‘hiIang’..

PENGGUNAAN gajet di usia kanak-kanak ternyata memberi pelbagai k3san sampingan termasuk mengakibatkan masaIah juIing kr0nik.

Berdepan dengan situasi tersebut, Nurul Afeizah berkata, dia sama sekali tidak menyangka anak sulungnya yang baru berumur lima tahun akan mengalami masalah akibat penggunaan telefon bimbit.

Menurutnya, Luth Harraz Mohamad Fazrin sudah dided4hkan dengan g4jet seawal usianya dua tahun.

“Luth normal seperti kanak-kanak lain sejak lahir. Tapi disebabkan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan), kebanyakan masa berada di rumah… jadi dia hanya bermain telefon dan menonton televisyen sahaja,” ujar anak kelahiran Ipoh, Perak itu.

Luth Harraz sebelum pembed4han mata pada 4 Julai lalu.

Mengakui kesiIapannya kerana memberikan telefon terlalu awal pada anak, wanita berusia 28 tahun itu berkata dia terp4ksa bert1ndak sedemikian bagi membolehkan anaknya duduk diam dan tidak mengg4nggu dirinya serta suami yang sibuk bekerja.

Tambahan pula katanya, semasa PKP, suaminya antara individu yang hiIang pendapatan kerana tidak dapat bekerja.

“Saya dan suami terlampau sibuk nak cari duit masa tu, jadi ter4baikan anak… dan begitulah k3sannya kepada Luth,” luahnya sed1h.

Bercerita tentang keadaan anaknya itu, dia pada awalnya menyangka Luth hanya bergurau dengan membuat mata juling.

“Bermula tahun lepas lagi, tapi saya tak perasan yang matanya juling kerana menyangkakan Luth hanya bermain. Pada masa itu, memang selalu marah dia sebab buat mata juling.

Mata Luth Harraz normal sejak dilahirkan.

“Disebabkan selalu dima rah, dia jadi str3ss dan nyatakan ia bukan sengaja dilakukan sebaliknya memang mata seperti itu.

“Semasa balik ke rumah nenek dia pun, ramai yang tegur tentang matanya sebab nampak juIing. Sebagai ibu, saya rasa tak selesa apabila ramai yang tegur mata anak seperti itu.

“Mula tahun ini, apabila dia kembali bersekolah… mungkin banyak fokus guna mata kerana banyak menulis dan sebagainya, julingnya menjadi semakin teruk sehinggakan mata hitam boleh hilang di sebalik pangkal hidung,” luahnya yang kemudian meneruskan raw4tan mata untuk Luth.

Menurutnya yang juga penghidap k4nser, dia tidak mahu anaknya berdepan dengan masaIah k3Sihatan atau perkara memud4ratkan apabila sudah dewasa.

Bayangkan apabila dia masuk sekolah, mesti rakan-rakan akan mengejek mata juling kepadanya.

“D0ktor pun ada menyatakan bahawa jika tidak dir4wat dari awal, matanya akan kekal juling.

“Jadi, raw4tan bermula awal Januari lalu. Disebabkan Ipoh tidak mempunyai pakar mata bagi k3s juling, k3s berkaitan Luth dirujuk pada Kuala Lumpur sehingga mendapat pengesahan untuk melakukan pembed4han.

“Walaupun dimaklumkan bahawa ia tidak akan pulih 100 peratus seperti asal, namun saya bersyukur yang mata Luth masih boleh dir4wat. Tapi Luth perlu sentiasa memakai cermin mata untuk menonton televisyen mahupun belajar untuk tempoh tiga tahun,” jelasnya yang mempunyai tiga orang anak.

Enggan nasib sama menimpa kanak-kanak lain, Afeizah meminta ibu bapa supaya tidak mempunyai sikap penting diri seperti yang pernah dilakukannya kepada Luth.

Malah katanya, sikap yang diamalkan itu tidak memberi k3senangan pada dirinya sebaliknya hanya memud4ratkan anak-anak.

Pemakaian cermin mata penting untuk menonton televisyen mahupun belajar selama tiga tahun.

“Bila saya kongsikan kisah berkenaan Luth di media sosial, rupanya ramai ibu bapa yang menyatakan perkara sama berlaku terhadap anak mereka… jadi saya rasa, ibu bapa tidak sepatutnya penting diri kerana anak akan menjadi m4ngsa.

“Saya harap ibu bapa yang lain boleh ambil pengajaran dengan apa yang berlaku pada saya dan anak.

“Biar anak nak n4kal atau menyep4hkan rumah, yang penting tidak memud4ratkan. Sebelum ini saya bimbang rumah bersep4h dan perkara burvk kepadanya jadi memilih untuk memberi gajet kepada anak… iyalah, apabila dia main telefon, saya tidak perlu menjerit m4rah dia serta tidak penat,” katanya lagi.

Afeizah juga berharap anak-anak diberikan gajet pada usia yang sesuai bagi mengelakkan mereka ketinggalan zaman berikutan era sekarang menggunakan teknologi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: mStar via GengKepoh

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *