Jajan ‘Ice Sm0ke’ Dipercayai Keluarkan Api, Budak 5 Tahun DiIapor MeIecur Satu Badan

Jajan ‘Ice Sm0ke’ Keluarkan Api

JAKARTA – Seorang kanak-kanak berusia 5 tahun dilaporkan meIecur di seluruh badannya setelah membeli makanan ringan yang dikenali sebagai ‘ice sm0ke’ ketika melihat pertunjukan reog di sini, lapor Detik.com.

DiIaporkan, makanan ringan yang dibeli dengan harga RM 5 (Rp 20 ribu) itu mengandungi nitr0gen cair. Kanak-kanak tersebut tertarik untuk membeli ‘ice sm0ke’ kerana ia boleh mengeluarkan asap ketika dimakan.

“Selepas penjual bagi makanan itu kepada anak saya, tiba-tiba ada percikan api yang terus memb4kar anak saya. Saya tidak tahu bagaimana boleh terb4kar sebab saya tidak mer0kok.

“Saya tidak terlalu memperhatikan sama ada sekeliling anak saya ada individu yang mer0kok. Kejadian itu berlaku cepat sekali. Saya secara spontan mencuba untuk memadamkan api menggunakan tangan saya.

“Disebabkan itu, tangan saya juga turut terb4kar,” ujar bapa mangsa.

Setelah kejadian itu, bapa mangsa, Sutrisno terus menanggalkan baju anaknya yang telah terb4kar lalu membawanya ke klinik kesihatan berdekatan.

Akibat kesan meIecur yang teruk, pihak klinik kesihatan meminta m4ngsa untuk dibawa ke hospitaI bagi mendapatkan raw4tan lanjut.

“Makanan segera itu dikatakan mengandungi nitr0gen cair. Tidak sampai seminit anak saya memegangnya, terus terb4kar. Kami tidak tahu punca api itu datang dari mana.”

Dia berharap masalah ini dapat diselesaikan secara baik. Dia juga berharap orang ramai mendoakan kesihatan anaknya.

“Pemilik makanan ada datang ke sini untuk meminta maaf. Saya sendiri ingin selesaikan secara baik. Apa yang penting bagi saya ialah kesembuhan anak saya,” ujarnya

Gambar hiasan

Dia turut menasihati para ibu bapa agar lebih berhati-hati ketika membeli apa-apa bentuk makanan kepada anak-anak agar kejadian sepertinya tidak berulang.

Sumber: Detik.com via Siakap Keli

Leave a Reply

Your email address will not be published.