Kerana Sebuah Dron, Lelaki Tua Miskin Ini Bertuah Menjadi Tetamu Allah

Rezeki yang datang dalam pelbagai bentuk. Jika sudah tertulis miliknya, maka tiada siapa dapat menghalang, jika tertulis bukan milinya, sejuta daya tetap tak akan memiliki.

“Aku amat bersyukur kepada Allah SWT dan aku men0oakan segala kebaikan untuk semua insan yang telah menjadikan impian aku ini sebuah realiti.”

Inilah kata-kata penuh kesyukuran dan rendah diri yang diungkap oleh seorang lelaki tua miskin di Ghana. Yang tidak menyangka impian menjadi tetamu Allah telah dimakbulkan.

Menunaikan ibadah haji yang menjadi impian setiap umat Islam. Yang mana menuntut peng0rbanan besar dalam kehidupan kerana ia berkait dengan peng0rbanan masa dan wang ringgit.

Al-Hassan Abdullah,  lelaki tua dari Ghana ini yang turut berhasrat untuk menunaikan haji. Namun tidak dapat melakukannya kerana kesem,pitan wang.

Kisah Haji Yang Mengujakan

Kisahnya bermula pada 2017, yang mana dr0n milik agensi berita Tur,ki terja,tuh di depan rumahnya.

Dr0n tersebut ja,tuh sewaktu membuat rakaman tentang penduduk di kampung yang mana Al-Hassan tinggal.

Apabila melihat alat tersebut ja,tuh di depannya, dia mengangkat dan secara bersahaja berkata, “Apakah ada benda lebih besar daripada ini yang boleh bawa aku ke Mekah untuk menunaikan ibadah haji?”

Sumber : Twitter

Apa yang berlaku di kampung terpencil itu dengan pantas mendapat perhatian di media s0sial.

Orang ramai juga turut berusaha untuk mencari cara bagi dapat menghubunginya. Daripada ahli perniagaan sehinggalah syarikat-syarikat k0rporat.

Malahan turut meraih perhatian Menteri Luar Turki, Mevlüt Çavuşoğlu dan pihak Kementerian Luar dan Kebajikan Turki yang seterusnya memu,tuskan untuk membiayai impian Al-Hassan.

Bagi Al-Hassan, apa yang berlaku itu tidak pernah dimimpikan.

Al-Hassan kemudiannya dibawa ke Istanbul dari Accra dan disambut oleh sebuah ba,dan kebajikan yang ditugaskan membuat kajian tentang Ghana.

Beliau memberitahu agensi berita Turki, Anad0lu Agency (AA) bahawa dia berasa amat teruja dan merujuk segala yang berlaku kepada kehendak Allah SWT.

“Aku yakin bahawa tindakan murni keraj,aan Turki ini akan mencetuskan kesedaran dan menjalinkan keakraban serta persaudaraan antara umat Islam.

Semoga kisah ini membuka mata kita semua bahawa hanya Allah adalah sebaik-baik perancang dan kita perlu yakin dengan setiap janji-Nya.

Jangan putus harapan akan sesuatu yang kita impikan. Semoga suatu hari anda akan mencapainya.

Sumber : Odisi

Leave a Reply

Your email address will not be published.