Kerana Ketandusan Manusia, Penduduk Kampung Ini Lakukan Hal Aneh

Lain padang, lain budaya, lain cara hidup. Kerana ketandusan penduduk, perkampungan ini membuat sesuatu yang kedengarannya tak masuk akal dan kelakar atau ser4m juga demi ‘menceriakan’ tempat mereka.

Kisah ini diceritakan oleh seorang pengguna Facebook, Zunita Ramli, rakyat Malaysia yang tinggal di Jepun.

Manusia Terakhir Dilahirkan Di Nagoro Pada 20 Tahun Lepas

Nag0ro, sebuah kampung di wilayah Tokushima sedang mengalami “kepu,pusan” penduduk yang serius apabila kanak-kanak terakhir dilahirkan di situ adalah pada 20 tahun lepas.

Merupakan sebuah kampung yang terletak di Lembah Iya, ianya berada di kawasan pergunungan yang agak jauh di pedalaman di Kepulauan Shik0ku. Asalnya mempunyai lebih kurang 300 orang penduduk dan ianya berkurangan sehingga kurang 24 orang ketika ini, rata-rata sudah tua dan semakin dima,mah usia.

Cipta Patung, Letak Keliling Kampung

Ini menjadikan kampung Nag0ro sunyi sepi tanpa kehadiran kanak-kanak dan 0rang muda. Untuk menceriakan kembali kampung Nag0ro, seorang penduduk yang bernama Ayan0 telah mencipta patung bersaiz manusia dan diletakkan di sekeliling kampung.

Patung-patung ini dipakaikan pakaian penduduk kampung yang telah mening,gal dunia, bagi merasakan kehadiran mereka sentiasa ada di kampung tersebut.

Ayan0 juga mencipta patung bersaiz kanak-kanak dan diletakkan di sek0lah, se0lah-olah sesi “pembelajaran” sedang berlaku. Beliau juga meletakkan patung-patung di tepi jalan untuk menghasilkan situasi seperti 0rang sedang berjalan, berehat di perhentian bas dan sedang berkebun.

Menariknya, bilangan patung buatan di kampung ini melebihi bilangan manusia di situ dengan nisbah 10:1. Mereka ternyata gembira dengan kehadiran ramai “penduduk” baru di kampung itu.

Pelik tapi benar. Kisah yang dikongsi oleh wanita ini telah meraih lebih 11 ribu tanda suka dan lebih seribu perkongsian semula.

Apa Kata Islam Tentang Patung?

Itu apa yang mereka percayai boleh memberikan keceriaan. Namun, apa kata Islam tentang patung?

Memetik laman web mufti Wilayah Persekutuan, ada larangan dalam beberapa hadith mengenai menyimpan dan meletakkan patung di dalam rumah serta mengukirnya.

Antaranya, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Malaikat tidak akan masuk suatu rumah yang di dalamnya mempunyai anjing dan gambar patung. [Hadith riwayat al-Bukhari (3225) dan Muslim (2016)]

Dalam satu hadith lain yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Mas’ud bahawa dia mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Sesungguhnya manusia yang paling pedih az4bnya di hari Kiamat ialah orang-orang yang mengukir patung (untuk disembah). [Hadith riwayat al-Bukhari (5606) dan Muslim (2108)]

Dan, banyak lagi hadis-hadis lain menunjukkan ketidakbolehan membuat patung.

Berdasarkan sekian banyaknya nas al-Quran dan hadis yang berkaitan, jelaslah kepada kita bahawa pengharaman patung tersebut adalah berkaitan haram mengukir patung yang menyerupai ciptaan Allah SWT dan haram untuk disembah atau dimuliakan.

Adapun selain daripada perkara tersebut seperti patung sebagai alat permainan dan pembelajaran bagi kanak-kanak, maka hukumnya adalah harus. Ini berdasarkan hadith yang diriwayatkan oleh Aisyah RA:

Aku pernah bermain patung permainan ketika tinggal bersama Nabi SAW, sedangkan aku memiliki beberapa sahabat yang biasa bermain bersamaku. Maka, ketika Rasulullah SAW masuk dalam rumah, sehabat-sahabat aku itu pun bersembunyi dari Baginda. Lalu Baginda SAW menyerahkan mainan padaku satu demi satu lantas mereka pun bermain bersamaku. [Hadis riwayat al-Bukhari: (6130)]

Patung permainan kanak-kanak bukanlah sesuatu yang disembah atau dimuliakan. Bahkan, kanak-kanak tersebut dengan tabiatnya akan mema,tahkan dan mer0sakkan patung tersebut seperti terpu,tus kepala atau angg0ta badannya. Ini jelas menunjukkan bahawa ia adalah sebagai patung permainan bagi mereka dan jauh sekali untuk dihormati, apatah lagi disembah.

Jadi, jelas bukan?

Semoga bermanfaat.

Sumber : Facebook Zunita Ramli/Al-Kafi (muftiwp.gov)

Leave a Reply

Your email address will not be published.