Tulang Belakang Bengkok, Rusuk Sudah Himpit J4ntung

Tiada siapa di dunia ini dengan akal yang waras mahukan dirinya ditimpa peny4kit. Namun, takdir sudah mendahului segalanya. Ujian buat mereka yang mengalami peny4kit, ujian juga buat insan sekeliling bagaimana mahu membantunya.

Seorang bapa kini terdesak untuk mencari dana bagi menampung pembiayaan pembed4han anak b0ngsunya yang mengalami tulang belakang bengk0k atau sk0liosis.

Perlu RM 13,370 Untuk K0s Pembed4han

Adzmarudin Abd Rahman, 54, yang tidak mempunyai pekerjaan tetap selepas diisytiharkan muflis pada 2008, dia buntu untuk mencari kos berkenaan memandangkan pembed4han perlu dilakukan dengan segera.

Adzmarudin memaklumkan, dia memerlukan RM13,370 bagi membolehkan pembed4han segera dilakukan terhadap anaknya, Ahmad Darwisy Farhan, 19, dengan kos keseluruhan pembed4han berjumlah RM31,730.

“Saya kini tiada pendapatan tetap dan terpaksa melakukan pelbagai pekerjaan untuk menyara keluarga. Dengan rek0d pernah muflis, susah untuk saya mencari pekerjaan yang tetap.

“Pihak h0spital menyatakan kos untuk pembed4han sahaja mencecah RM31,730, namun sebahagian daripadanya dibiayai Tabung Kebajikan Pes4kit H0spital Canselor Tuanku Muhriz yang diluluskan sebanyak RM18,000,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Seremban 2, Seremban, hari ini.

Mahu Keluarkan KWSP, Tapi Belum Cukup Umur Bersara

Dia berkata, apabila pihak menyatakan kos yang terpaksa ditanggung, dia hanya memikirkan mahu mengeluarkan wang daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memandangkan itu sahaja simpanan yang ada.

“Bagaimanapun, saya hanya boleh mengeluarkannya pada Januari tahun depan kerana belum cukup umur bersara sedangkan anak memerlukan pembedahan dengan segera.

“Selain keadaannya yang bertambah te,ruk dan hanya bergantung kepada ubat tahan s4kit, saya juga tidak mahu pengajiannya yang bakal disambung di peringkat ijazah pada Oktober depan teren,cat jika pembed4han tidak dijalankan dengan segera.

“Saya difahamkan pembiayaan daripada tabung h0spital mempunyai tempoh sehingga hujung tahun ini sahaja. Saya tidak pasti jika ia dapat disambung seandainya saya tidak berjaya mengumpul wang sebanyak RM13,000 dalam masa terdekat,” katanya.

Pernah Memohon Bantuan Mains, Namun Tiada Jawapan

Tambahnya, dia pernah memohon bantuan daripada Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains), namun sehingga kini belum tahu keputusannya, malah untuk mengeluarkan wang daripada KWSP adalah mustahil kerana ia hanya boleh digunakan untuk tujuan perubatan pencarum sahaja.

“Kalau boleh saya tidak mahu untuk meminta sumbangan atau derma daripada mana-mana pihak dan hanya memikirkan bantuan daripada Mains serta wang KWSP, namun kedua-duanya hampir mustahil,” katanya.

Adzmarudin berkata, anak bongsu daripada 6 beradik itu dikesan mengalami sk0liosis ketika berusia 16 tahun, namun keaadaannya tidak krit,ikal seperti sekarang.

“Ketika mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dia merasa senang leng,uh dan tidak boleh berdiri terlalu lama dan kini tul4ng rusuknya sudah mula menghim,pit 0rgan dalaman seperti j4ntung dan paru-paru kerana tul4ng belakang yang semakin membengk0k.

“Setiap pergerakan yang dia lakukan terpaksa berhati-hati dan tidak boleh memb0ngkok terlalu lama. Dia selalu mengadu s4kit dan susah untuk tidur, malah pembelajarannya juga terganggu,” katanya.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghubungi Adzmarudin di talian 010-324 0040.

Semoga dipermudahkan urusan mengumpul dana untuk anak beliau. Kita yang mempunyai kelebihan bolehlah membantu walau sedikit.

Nombor akaun yang diberikan oleh bapa kepada adik Ahmad Darwisy. Untuk lebih kepastian, boleh bertanya langsung kepada Encik Adzmarudin di nombor telefon di atas.

Bayangkan jika 14,000 orang daripada 32 juta rakyat Malaysia menderma RM1, sudah cukup untuk membiayai kos tersebut! Ayuh, mainkan peranan kita.

Sumber : Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *