Kanak-kanak Perempuan Autisme’ 7 Tahun Did4kwa Dide’ra Guru

EKanak-kanak autisme did4kwa didera guru

PETALING JAYA – Seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun yang juga autisme mengalami keceder4an di telinga, did4kwa did3ra oleh guru dalam kejadian di sebuah sekolah dipercayai di Pulau Pinang.

Maklumat berkenaan kes tersebut dimuat naik oleh seorang pengguna Facebook, Mona Din malah hantaran wanita itu turut dikongsikan oleh Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr. Maszlee Malik.

Berdasarkan hantaran yang dikongsi, Mona memberitahu, seorang rakan Facebook menghantar mesej menerusi aplikasi WhatsApp berhubung kejadian melibatkan cucunya.

Telinga seorang kanak-kanak didakwa dipulas guru.

Katanya, murid tersebut mengikuti kelas pendidikan khas telah dipuIas telinga oleh seorang guru yang bukan guru kelas kanak-kanak itu.

“Dengarnya pihak h0spital telah pun mengesahkan k3s ini sebagai k3s d3ra.

“Pihak keluarga memaklumkan merasa sangat terkiIan kerana dikatakan semasa perjumpaan dengan pihak sekolah, pihak sekolah telah menyaIahkan murid, sehingga menyebabkan cikgu terp4ksa memberi huku’man seperti ini,” katanya pada hantaran itu.

Dalam pada itu, Mona berharap perkara itu disi4sat oleh poIis dan Kementerian Pendidikan dengan telus serta diambil tindakan sewajarnya.

“Semoga sentiasa ada rasa simpati, kasih dan keikhlasan oleh semua pihak dalam menangani anak-anak istimewa.

“Sesungguhnya mereka tidak sempurna (seperti) kita, kerana itu kitalah yang harus memahami mereka. Anak istimewa untuk dididik dan disayangi, bukan dis4kiti,” katanya.

Difahamkan, seorang wanita dipercayai ibu kepada kanak-kanak tersebut turut berkongsi kejadian itu di dalam kumpulan Facebook Autism3 Malaysia.

Sumber : KOSMO! ONLINE

Ini adalah perkongsian info semasa semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa.

Nak cuci mata tengok barang-barang shopee best-best boleh tengok sini >>> BARANG SHOPEE VIRAL <<<

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *