Tanah Runtuh Hempap Rumah, Dua Kanak-kanak 11 Dan 2 Tahun M4ut Tertimbus

Dua Kanak-kanak 11 Dan 2 Tahun M4ut Tertimbus

KOTA KINABALU – Dua kanak-kanak m4ut, manakala dua dewasa ced3ra dalam kejadian tanah runtuh menghempap sebuah rumah didiami satu keluarga di Taman Elok, Jalan Bukit Nenas di sini malam tadi.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Negeri Jabatan B0mba dan PenyeIamat Malaysia Sabah Misran Bisara berkata kanak-kanak perempuan Norain Jaziz, 11, dan kanak-kanak lelaki Isa Sabri, 2, meninggaI dunia di Hospital Queen Elizabeth (HQE) di sini selepas tertimbus dalam kejadian itu.

Beliau berkata m4ngsa dewasa yang tertimbus ialah Siti Nur, 28, mengalami keceder4an patah tangan dan suaminya Sabri Botong, 28, cedera ringan di kaki, kini sedang menerima rawatan di hospital yang sama.

“B0mba menerima panggilan pada pukul 8.26 malam tadi dan setibanya di tempat kejadian mendapati berlaku tanah runtuh menghempap sebuah rumah yang didiami sembilan sekeluarga di kawasan kejadian. Lima ahli keluarga selamat.

“Mangsa berusia dua tahun (Isa) telah dihantar untuk mendapatkan raw4tan ke hospital (HQE) sebelum pasukan b0mba tiba di lokasi kejadian, dua lagi yang tertimbus berjaya dikeluarkan b0mba dan orang awam,” katanya ketika dihubungi pemberita di sini hari ini.

Misran berkata m4ngsa kemudian diberikan raw4tan awal oleh Pasukan Perkhidmatan Penyelamatan Per4watan Kecemasan (EMRS) dan dikejarkan ke h0spital dengan menggunakan jentera EMRS serta ambuIans.

Beliau berkata seramai 10 anggota dari Balai B0mba PenyeIamat (BBP) Kota Kinabalu bersama tiga jentera dan 12 anggota dari BBP Lintas bersama dua jentera terlibat dalam operasi tersebut.

“Setelah memastikan tiada lagi b4haya lain terlibat, 0perasi ditamatkan pada 10 malam,” katanya.

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published.