Keluarga ‘Sorok’ Pend3raan Anak, Menantu Sebab Mahu EIak Malu

Keluarga ‘Sorok’ Pend3raan Anak, Menantu 

PETALING JAYA – Ada segelintir ibu bapa mahupun mertua sanggup bertindak mendiamkan diri daripada membantu membela nasib anak atau menantu yang menjadi m4ngsa pend3raan suami.

Menurut peguam syarie, Nabila Rahim, antara alasan yang menjadi punca utama segelintir keluarga melindungi kisah pend3raan dalam rumah tangga adalah bimbang akan mendapat maIu serta dipersendakan orang sekeliling.

“Banyak k3s saya jumpa, ada ahli keluarga yang tidak membantu untuk isteri terutamanya memfaiIkan percer4ian.

“Ada k3s yang mana suami sudah bertindak k4sar, memukuI isteri, naik tangan tetapi dihaIang oleh ahli keluarga untuk membuat Iaporan poIis dan alasan mereka kerana maIu kalau suami atau menantu masuk penj4ra, apa kata jiran, dimana nak letak air muka,” kongsinya menerusi satu hantaran di Facebook hari ini.

Gambar hiasan

Tambah Nabila, situasi tersebut menjadikan golongan isteri buntu dan dalam keadaan tert3kan, mereka tidak ada tempat mengadu serta bergantung.

“Sepatutnya peranan dan tanggungjawab keluarga adalah membantu isteri yang terani4ya mendapatkan hak di mahkamah temasuklah sokongan, bagi dorongan untuk isteri bangkit dan mendapat sem4ngat.

“Tetapi, hakikat kebanyakan yang berlaku adalah sebaliknya. Mereka lebih t4kutkan apa pandangan jiran, apa orang sekeliling akan cakap berbanding memikirkan apa kes4kitan, kesengs4raan yang dialami oleh isteri,” katanya.

Nabila sempat berpesan sebagai masyarakat adalah menjadi satu keperluan dan tanggungjawab untuk membantu jika ada pasangan yang memerlukan bantuan.

“Mereka perlukan bantuan dan sokongan untuk hak mereka. Jangan disebabkan tindakan kita yang tidak ingin membantu, mereka terus dizaIimi dan terania4ya oleh kekej4man suami,” pesannya.

Sumber : KOSMO! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *