Pemuda Ini Kongsi Kisah Dadanya Dite,buk, Hampir M4ut Kerana Hisap Vape

Saban hari ada saja kempen mengenai kebu,rukan merok0k dan menghisap vape yang dik0ngsikan di media sosial mahupun media massa.

Keraj.aan, agamawan, guru-guru, ibu bapa, keluarga dan rakan taulan juga kini lebih berusaha memainkan peranan masing-masing bagi membantu mereka yang masih su.kar untuk meninggalkan tabiat bu.ruk ini.

Malahan tidak kurang juga bekas pes4kit yang pernah menderi.ta akibatnya juga kini turut sama-sama ingin membantu bagi menyedarkan orang ramai mengenai baha.ya mer0kok dan budaya vape ini.

Spontane0us Pneumoth0rax

Baru-baru ini seorang pemuda turut berkongsi kisahnya yang hampir m4ut akibat masa.lah paru-paru yang juga dikenali sebagai sp0ntaneous pneum0thorax.

Berikut kongsinya;

Assalamualaikum. Alhamdulillah semalam saya telah pun discaj dari h0spital setelah hampir seminggu ditahan di wad kerana ses4k nafas atau masalah paru-paru yg dipanggil sp0ntaneous pneum0thorax akibat daripada vaping dan sm0king.

Iaitu k0mplikasi di mana udara masuk ke r0ngga paru-paru menyebabkan paru-paru tak dapat mengembang. Situasi ini menyebabkan paru-paru sebelah kanan saya dihimpit oleh udara yg terperangkap dan seterusnya menjadi kecut.

Jadi setelah dibincangkan, d0ktor memberitahu saya untuk terus mene.buk di bahagian kanan dada dengan segera dan meletakkan chest tube utk mengeluarkan udara bagi membolehkan paru-paru bahagian kanan saya berfungsi dengan baik. Jika lambat te.buk kemungkinan paru-paru saya akan berhenti dan boleh menyebabkan kem4tian.

72 Jam Guna Chest Tube

Alhamdulillah selepas lebih 72jam memakai chest tube, udara yg terperangkap dapat dikeluarkan. Dan chest tube ini terus ditanggalkan pada hari ke 4.

Sekarang paru-paru saya masih lem4h dan memerlukan latihan bagi menguatkan balik paru-paru saya seperti biasa.

Spirometer. Untuk latihan pernafasan

Di sini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada isteri saya, ahli keluarga saya, keluarga mertua saya, saudara mara saya, d0ktor2, jururawat dan smua staff h0spital Teluk Intan dan rakan2 sahabat yg mendoakan kesihatan saya dan men0long dari segi mental dan fizikal dan menziarahi saya semasa terlantar di h0spital.

D0akan saya agar pulih sepenuhnya dan doakan hati saya kental dapat mengharungi hari2 tanpa vape dan r0kok (pening nak demam semua ada, yelah terpaksa berhenti mengejut).

Untuk kawan2ku beringatlah sesama kita betapa baha.yanya benda alah ni. Dulu saya seperti anda semua tak percaya. Bila dah kena kat diri sendiri baru ada akai orang cakap.

Untuk kawan2 yang bertanya rasa s4kit macam mana bila mula-mula kena. Rasa s4kit dia rasa macam susah nak bernafas, nafas jadi pendek dan tercungap cungap, macam ada sesuatu menghalang saluran pernafasan dan pergerakan juga terbatas.

Rasa s4kit dia hanya Allah saja yang tahu.

Sekian dari saya Mohamad Faris Ifwat. Check in H0spital Teluk Intan 21-26/7/22. Assalam.

Demikian kongsinya.

Semoga Faris diberikan kesembuhan semula dan menghargai serta menjaga kesihatan yang diberikan oleh Allah SWT. Diharapkan yang masih mengamalkan vape dan rokok mengambil pengajaran dari kisahnya dan berusaha berhenti untuk diri sendiri dan keluarga.

Sumber : Facebok Faris Ifwat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *