Lubang Benam Misteri  Yang Sangat Besar Dan Dalam Muncul

Pakar di Chile sedang menyia,sat kemunculan lubang benam (sinkhole) yang dikatakan lebih besar daripada gelanggang tenis. Menurut sumber, ia ditemui oleh seorang pekerja lombong berhampiran ketika kembali bekerja pada hujung minggu lepas.

Lubang itu muncul di kawasan berhampiran l0mbong tembaga di gurun Atacama, bandar Tierra Amarilla, Chile pada hujung minggu lepas.

Perkhidmatan Perl0mbongan dan Geol0gi Negara (Sernage0min) dalam satu kenyataan berkata, pakar dihantar untuk memerik,sa lubang itu.

Lubang Benam Besar Dan Dalam

Lubang itu berukuran selebar 32 meter dan dengan kedalaman 200 meter. Tinjauan mendapati tiada apa-apa yang berada di dalam lubang tersebut kecuali air yang banyak.

Perimeter keselamatan sepanjang 100 meter kemudiannya didirikan di sekeliling lubang tersebut. Mujur sahaja, ia tidak terlalu hampir dari kawasan perumahan. Rumah yang paling dekat dari lokasi itu adalah 600 meter.

Ia berhampiran l0mbong Alcaparr0sa yang dikendalikan 0leh firma Kanada, Lundin Mining.

Syarikat itu dalam satu kenyataan berkata, sejak lu,bang itu dikesan, ia tidak memberi kesan kepada kakitangan, peralatan atau infra,struktur malah lubang itu kekal stabil.

“Sebagai langkah keselamatan, kerja pembangunan di kawasan l0mbong bawah tanah Alcaparr0sa dihentikan sementara waktu,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Sernageomin, David M0ntenegr0 berkata, pakar akan berusaha untuk mengenal pasti punca kerun,tuhan.

Selain itu, ia bagi memastikan semua langkah keselamatan diambil untuk melindungi nyawa pekerja dan k0muniti yang berhampiran dengan tapak itu.

Tak Pernah Berlaku

Datuk Bandar Tierra Amarilla, Cristian Zuniga berkata, kira-kira 13,000 penduduk memaklumkan bahawa lubang itu tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Kami meminta supaya puncanya dijelaskan sama ada kerun,tuhan itu akibat aktiviti perl0mbongan atau sesuatu yang lain,” katanya.

Sebagai info, Chile ialah pengeluar tembaga terbesar di dunia dan menjadi pembekal 1/4 logam itu di peringkat gl0bal.

Kejadian seperti ini pasti ada yang akan mengaitkan dengan te0ri k0nspirasi, ada yang mengatakan ianya kerja al!en. Tetapi jika anda belajar tentang ilmu geologi, pasti ada penjelasannya.

Bercakap tentang lubang benam, ia pernah berlaku di Kuala Lumpur pada 2019 dan 2020 hingga menyebabkan kereta termasuk ke dalam lubang tersebut.

Bagaimanapun, ia tidak seseram seperti yang berlaku di Guatemala pada 2010 yang menelan bangunan 3 tingkat dan meng0rbankan 15 nyawa.

Sumber : Intersting Engineering/TRP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *