Kegembiraan Sambut Ketibaan Isteri Dari Luar Negara Jadi Tr4gedi, 3 Beranak M4ut Kem4langan

Kegembiraan bertukar tr4gedi pi,lu. Kegembiraan wanita yang sepatutnya dijemput suami dan anak-anak sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa K0ta Kinabalu (KKIA) malam tadi bertukar se,dih apabila menerima khabar du,ka kehilangan ketiga-tiga insan tersayang.

Jeanilee Esc0bar Assam, 46, yang baru tiba dari Manila, Filipina atas urusan kerja hanya mengetahui kema,langan nge,ri yang menimpa suaminya, Jimmykal Jaujali Assam, 44, dan 2 anaknya iaitu Sazfa, 11, dan Alkail, 16, itu sebaik tiba di KKIA pada 3.28 pagi.

Difahamkan, Jeanilee dijadualkan tiba pada 12.50 tengah malam namun tertunda dan hanya menaiki pesawat dari Manila ke Kota Kinabalu pada 1.38 pagi

Sebaik tiba di KKIA, dia terus dibawa ke Jabatan F0rensik HQE I K0ta Kinabalu, sebelum terpaksa ditenangkan ahli keluarga lain.

Bapa saudara kepada Jimmykal iaitu Nazro Harun, 42, berkata, dia amat terkejut apabila mendapat berita kema,langan tersebut.

Katanya, dia kemudian bergegas ke l0kasi dan berasa pi,lu apabila melihat ketiga-tiga ahli keluarganya itu sudah meningg4l dunia.

“Anak saudara saya bersama anaknya dalam perjalanan dari rumah mereka di Angkasa Apartment menuju ke KKIA untuk menjemput isterinya selepas seminggu berada Filipina atas urusan kerja.

“Kami sekeluarga terkejut dan amat sedih… lagi-lagi ibunya apabila bukan saja kehilangan suami malah kedua-dua anaknya,” katanya yang ketika itu berada di perkarangan Jabatan F0rensik HQE I.

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah K0ta Kinabalu, Asisten K0misioner M0hd Zaidi Abdullah berkata, sia,satan awal mendapati kem4langan dipercayai berlaku akibat permukaan jalan yang licin akibat hujan.

“Pemandu dipercayai ga,gal mengawal kenderaannya yang terb4bas sendiri sebelum merem,puh tiang jejambat berkenaan.

“Pemandu tidak disyaki m4buk, namun, sampel d4rah mangsa akan diambil semasa pr0ses bed4h siasat untuk dihantar ke Jabatan Kimia bagi tujuan pengesahan,” katanya.

Mohd Zaidi berkata, kes disiasat mengikut Sek.syen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

Dalam kem4langan di Jalan Lintas, Luyang, 11.24 malam tadi, ketiga-tiga mang,sa meningg4l dunia manakala seorang lagi kanak-kanak lelaki, 4, p4rah dan kini menerima r4watan di H0spital Queen Elizabeth I (HQE I).

Innalillaahi wa inna ilaihi rojiun. Takziah diucapkan, semoga ahli keluarga tabah dan sabar dengan ketentuan ini.

Sumber : Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *