Lelaki Lmpuh Ini Dapat Hidayah Dengan Cara Cukup Istimewa

Walau lum.puh dengan keadaan fizikalnya serba kekurangan, R0bert Davila yang berasal dari Amerika Syarikat telah mencetuskan inspirasi kepada umat Islam di seluruh dunia.

R0bert Davila yang menerima hidayah dan akhirnya memeluk Islam menunjukkan betapa indahnya nikmat keimanan seorang hamba Allah yang sedang diuji dengan du,gaan yang berat.

Pemilik dan pengasas Word Mine, Siti Malini Mat berkongsi kisah yang sangat merun,tun jiwa ini di Facebook beliau;

Semoga kisah benar ini dapat dijadikan peringatan agar kita semua sentiasa mensyukuri nikmat keimanan dan hidayah yang dikurniakan oleh Allah untuk kita selama ini.

Robert W Davila (1980 –2022)

Lelaki ini namanya R0bert Davila, berasal dari Amerika Syarikat. Istimewa sungguh kisahnya, saya cuba ceritakan ya. Disebabkan suatu mas’alah kesihatan genetik, Robert lum.puh seluruh badan dari leher ke bawah. Sudah lebih 10 tahun dia tinggal di sebuah pusat jagaan.

Robert beragama Kristian dan sahabat baiknya (Mark) di pusat jagaannya itu juga beragama Kristian. Pada suatu hari, sahabat baik R0bert menjalani pembe.dahan untuk menerima 0rgan derma yang amat diperlukan. Hayat sahabat baik Robert tamat di dalam bilik pembe.dahan. Keluarga sahabat baik R0bert menghadiahi R0bert rantai sa.lib (besar) sebagai tanda kenangan persahabatan mereka. Rantai sa.lib itu digantung di tepi katil R0bert.

Di sinilah kisah hidayah R0bert bermula.

Mimpi Yang Mengubah

Pada suatu malam, Robert bermimpikan seorang lelaki. Lelaki itu berkata namanya Muhammad. Kata lelaki itu, sambil menunjukkan kepada rantai sa.lib yang tergantung di sisi katil Robert berkata, “Tuhan tidak mengutuskan rasul supaya manusia menyembah rasul; Tuhan mengutuskan rasul supaya manusia menyembah Tuhan. Dan Je.sus hanyalah manusia. Dia berjalan ke pasar dan makan makanan.” Mimpi Robert habis di situ.

Robert mula mencari maklumat tentang Muhammad menggunakan komputer v0ice-0perated yang dibekalkan oleh keluarganya. Dia menemukan kebenaran dan mengucapkan dua kalimah syahadah. Dia belajar membaca Al-Quran dengan seorang warga Mesir melalui Skype dan sudah boleh menghafal 10 surah.

Lelaki Mesir Kembali Kepada Fitrah

Masuk wataknya seterusnya, iaitu seorang lelaki yang berasal dari Mesir yang telah berhijrah ke Amerika. Dia sering diupah melakukan kerja-kerja pembaikan di pusat jagaan tempat R0bert tinggal. Lelaki Mesir ini sudah jauh dari Tuhan.

Suatu hari, dia terdengar alunan Surah Al Asr dari bilik R0bert. Dia terkejut dan bertanya, “R0bert, apa yang awak sedang dengar?” Jawab R0bert, “Saya yang baca.” R0bert pun berk0ngsi ceritanya, dan lelaki Mesir itu sangat tersentuh. Dia nekad. “Saya akan kembali kepada Allah.”

Lelaki Mesir Jumpa Nouman Ali Khan

R0bert sering men0nton vide0 N0uman Ali Khan (NAK) untuk belajar tentang Al-Quran. Pada suatu hari, NAK pergi ke masjid yang dihadiri oleh lelaki Mesir, dan lelaki Mesir itu berjumpa dengan NAK selepas syarahannya untuk berk0ngsi tentang kisah R0bert. NAK begitu tersentuh dan memu,tuskan untuk pergi menziarahi R0bert di pusat jagaannya.

Suatu hari R0bert dibawa ke masjid untuk menunaikan s0lat Jumaat, namun mengalami sedikit kecede.raan kerana van yang membawa dia dalam kerusi r0danya tidak dilengkapi dengan peralatan yang mencukupi.

D0ktor mengarahkan dia agar tidak meninggalkan katilnya selama 6 bulan. Kata R0bert, cukup 6 bulan dia ingin ke masjid lagi kerana saat berada di masjid, dia berasa sangat tenang, tidak pernah dia rasa setenang itu.

R0bert pernah berkata, sekiranya keadaan fizikalnya yang serba kurang itulah yang menjadi asbab dia bertemu hidayah, sangat-sangat berbal0i melalui segala kepa,yahan dan kepe,ritan, kerana baginya nikmat keimanan itu tiada tara, tidak terbanding.

Masya-Allah, inspirasi dan peringatan yang mendalam buat kita semua. Let’s not take our gift of Islam for granted!

Demikian kongsinya.

R0bert Davila akhirnya mening.gal dunia dalam keadaan beriman pada 24 Julai lepas dan dikebu,mikan di Thomas Ceme.tery di Bridgeport pada 28 Julai. Inna lillahi wa inna ilaihi roji’un. Moga Allah menempatkannya di syurga bersama 0rang-0rang yang s0leh.

Sumber : Odisi/ Facebook Siti Malini Mat / Muslimvoice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *