“Singa Nablus” Akhirnya Pergi Jua, Inilah Kata-Kata Terakhirnya

Seorang k0m4nder kanan kumpulan bersenj4ta Palestin bersama 2 lagi rakyat P4lest1n terk0rban dalam satu serbuan re,jim zi0n1s di bandar Nablus, Tebing Barat, pada Selasa (9 Ogos). Demikian menurut Kementerian Kesihatan P4lest1n.

Terkenal dengan gelaran Singa Nablus, Ibrahim al-Nabulsi, 19, K0mander Bri,ged Sy4hid al-4qsa, terpe,rangkap di dalam sebuah bangunan di k0ta lama yang dike,pung re,jim h4ram z10n1s pada jam 5 pagi waktu P4lest1n, menyaksikan pertem,puran tem.b4k menem.b4k selama beberapa jam.

Selain pemuda itu, 2 lagi yang turut menemui aj4l adalah Islam Sabbouh, 32, dan Hussein Jamal Taha, 16. 

Menurut laporan Al-Jazeera, lebih 60 orang cede,ra dalam pertem,puran tersebut, 4 daripada mereka dalam keadaan p4rah dan krit1kal.

Memetik laporan itu, sebelum Singa Nablus itu dib*nuh, k0mander kumpulan peju4ng P4lest1n itu “enggan menye,rah diri dan dilindungi beberapa warga P4lest1n yang bersenj4ta”.

Si ibu tersenyum bangga mengangkat jen4zah anaknya

“Ini bukan kali pertama ten,tera 1sr4el cuba menangkap al-Nabulsi. Mereka sudah cuba beberapa kali, termasuk dalam 0perasi besar-besaran yang meng0rbankan 2 lelaki pada Julai lalu,” kata John Holman dari agensi berita itu lagi.

Al-Nabulsi si Singa Nablus itu berjaya menyembunyikan diri dari bu,ruan re,jim zi0n1s selama beberapa bulan dan beberapa kali terselamat dari cubaan re,jim h4ram untuk memb*nuhnya.

Kemunculannya di khalayak ramai di majlis pengebu,mian rakan-rakan seperju4ngannya pada Febuari dan Julai lalu meningkatkan kem4rahan re,jim z10n1s.

Kem4tian al-Nabulsi disahkan Kementerian Kesihatan P4lest1n sejam selepas pemb*nuhan k0mander peju4ng P4lest1n itu. Ini menyebabkan beberapa k0nflik.

Ini kerana terdapat satu vide0 al-Nabulsi yang tular menunjukkan dia berkaki ayam, dalam kepen4tan, dibawa beberapa warga P4lest1n ke H0spital Rafidia yang terletak di Nablus dengan kesan pe,luru luas terbuka di lehernya tetapi dalam keadaan masih hidup.

Beratus-ratus rakyat P4lest1n berkumpul di h0spital itu mengharapkan al-Nabulsi berjaya diselamatkan. Ada yang berjaya masuk ke dewan bed4h mengharapkan agar al-Nabulsi dapat bertahan.

Ada juga yang berk0ngsikan rakaman audi0 terakhir dari al-Nabulsi yang dirakam beberapa jam sebelum pemb*nuhannya.

“Pertahankan tanah air kita. Saya sedang dike,pung dan tidak akan berhenti mel4wan sehingga sy4hid. Saya sayang ibu saya. Jangan letakkan senj4ta kalian,”

Demikian kata-kata terakhir si peju4ng tegar, Singa Nablus, Ibrahim al-Nabulsi. Semoga semangat ju4ngnya yang mekar memb4ra diwarisi bakal-bakal sy4hid yang lainnya mempertahan tanah air dan agama.

Al-Nablusi dan ibunya

Sementara sang ibu, mampu tersenyum bangga ketika ucapannya tentang pemergian anaknya. Ibu mana tidak bangga, sang anak peju4ng sejati, perginya mulia, bukan sia-sia. Allahuakbar.

Sang ibu dengan tersenyum berkata “Ibrahim Tkhuh .. di sini ada 100 Ibrahim .. anda semua adalah anak-anakku .. anda semua adalah Ibrahim.”, diselangi dengan doa-doa daripada yang lainnya.

Sumber : Facebook

Allaahummaghfirlahum warhamhum wa’aafihim wa’fu’anhum.

Semoga Allah memuliakan Allahyarham bersama para shuhada’ lain dengan syurga tertinggi. Aamiin.

Sumber : Themerdekatimes/Al-Jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *