Mengaku Bers4lah H1na Isl4m, Wanita Didend4 RM8,000

Kerana mulut badan bin4sa, kerana tulisan p0ket pun b0cor.

Seorang ibu tunggal bernama H0ng Jia Ming, 34, diden.da RM8,000 oleh M4hkamah Sesyen, Kuala Lumpur, hari ini, selepas mengaku bers4lah mengh1n4 Islam menerusi hantaran dimuat naik menerusi akaun Facebook miliknya, 2 tahun lalu. Kenyataan itu dibuat mengenai majlis solat hajat pada awal pandemik lepas.

0rang kena saman (0KS) yang bekerja sebagai perunding syarikat swasta membuat pengakuan itu selepas pertu.duhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim N0r Hasniah Ab Razak.

Hakim turut memerintahkan 0KS menjalani huku.man penj4ra 6 bulan sekiranya ga.gal membayar den,da terbabit.

Kronologi Kes

Berdasarkan fakta kes, 0KS secara sedar membuat dan memulakan penghantaran k0munikasi yang jel1k melalui perkhidmatan aplikasi laman web dengan pr0fil Facebooknya, J0yceanne H0ng pada 9.22 malam, 12 Mac lalu. Ia disiarkan selama 24 jam dan hanya untuk tatapan rakan-rakan OKS sahaja.

Hantaran itu menyebut ‘How many idi0ts g0t brain dam4ge thinking their gatherings prayers will keep them away from C0vid-19‘ (Berapa ramai 0rang b0d0h yang r0sak 0tak beranggapan bahawa s0lat yang didirikan akan menjauhkan mereka daripada C0vid-19) dengan perkataan ‘s0 stu.pid‘ dan ‘supp0rt them‘ (amat b0d0h dan s0k0ng mereka) di dalam k0tak undian.

Niat Untuk MEny4kitkan Hati Orang Lain

Ia dilakukan dengan niat untuk meny4kitkan hati orang lain yang kemudian dibaca pada 12.41 tengah hari, 13 Mac 2020 di Masjid Muadz Jabal di Wangsa Maju oleh pengadu yang menerima hantaran mesej berkaitan hantaran itu menerusi kumpulan sembang WhatsApp tempat kerjanya.

Hong Jia Ming didakwa melakukan kes4lahan mengikut Sek.syen 233(1)(a) Akta K0munikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan boleh dihu.kum mengikut Sek.syen 233(3) akta sama yang memperuntukkan den.da maksimum RM50,000 atau penj4ra maksimum 1 tahun atau kedua-duanya selain boleh diden.da RM1,000 bagi setiap kesa.lahan itu diteruskan selepas pens4bitan.

Pendakwaan yang dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Najihah Farhana Che Awang mencadangkan mahkamah menja.tuhkan huku.man setimpal terhadap 0KS.

Peguam OKS Rayu Beri Huku.man Minimum

Namun, peguam mewakili 0KS, Haijan 0mar berhujah supaya mahkamah mempertimbangkan huku.man minimum dengan mengambil kira status 0KS sebagai seorang ibu tunggal yang mempunyai tanggungan anak lelaki berusia 9 tahun selain mempunyai peny4kit jantung dan bekerja sebagai perunding swasta berpendapatan RM12,000 sebulan.

Semasa dalam pr0ses rayuan, 0KS memaklumkan bahawa dia menyes4l dengan perbuatannya dan mengakui hantarannya di Facebook itu mencetuskan s4lah faham dan menying.gung perasaan bekas rakan sekerjanya.

“Saya sudah belajar satu pengajaran akibat perbuatan ini dan berjanji akan lebih berhati-hati dalam meluahkan pandangan pada masa hadapan,” katanya.

Semoga ini memberi pengajaran kepada semua agar tidak sewenang-wenangnya memperle,kehkan pegangan orang Islam. Semoga Jia Ming lebih terbuka mempelajari agama yang pernah dih1nanya sebelum ini dan bertemu petunjuk yang benar yang menyuluh hidup, menerangi jiwa.

Sumber : Harian Metro / Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *