Pernah Jadi Tah4nan T4l1ban, Bekas Guru Australia Ini Peluk Islam Dan Kembali Ke Afgh4nistan

Seperti kisah yang pernah gempar di media sebelum ini tentang seorang jurnalis British, Yvonne Ridley yang pernah menjadi tah4nan T4liban pada 2001 dan akhirnya memeluk Islam 2 tahun selepasnya, begitu juga dengan kisah seorang ahli akademik dari Australia ini.

Timothy Weeks, 53, seorang bekas pendidik ini pernah menjadi tah4nan T4l1ban pada tahun 2016 ini akhirnya memeluk Islam dan pada minggu lepas kembali ke Afgh4nistan bagi “meraikan” setahun pemerintahan Emeriyah Islam Afgh4nistan (IEA).

Pada 2016, Timothy yang juga seorang tenaga pengajar di Universiti Amerika di Kabul ketika beliau dan rakan sekerjanya dari Amerika Syarikat (AS), Kevin King, dicu,lik dan dijadikan tebu.san selama 3 tahun bermula tahun tersebut.

Semasa berada dalam tah4nan, T4l1ban pernah mengeluarkan video-video mereka berdua yang ketika itu berada dalam keadaan ku,rus dan pucat.

Dalam salah satu video itu, Timothy merayu kepada Malcolm Turnbull, Perdana Menteri Britain ketika itu, untuk merundingkan pembebasannya.

Pada 2019, satu perjanjian pertukaran tah4nan pada 2019 berlaku menyaksikan 2 lelaki terbabit dibebaskan sebagai pertukaran pembebasan 3 tah4nan, termasuk Anas Haqqani, yang kini antara k0mander tertinggi T4l1ban.

Peluk Islam

Selepas pembebasannya , bekas pendidik yang berasal dari Australia itu telah memeluk Islam dan menggunakan Jibrail Umar sebagai nama Islamnya serta beberapa kali memuji pihak T4l1ban.

Setibanya di Kabul beberapa hari lalu, beliau mengulangi sokongannya kepada pemerintahan T4liban di Afghanistan.

Katanya, “Dulu saya datang ke sini dengan impian untuk belajar tentang Afgh4nistan dan saya datang kembali untuk melengkapkan perjalanan itu dan ini adalah bahagian kedua perjalanan itu,”

“Saya juga kembali ke sini bagi meraikan ulang tahun kerajaan Emiriyah Islam Afgh4nistan yang pertama,” kata Timothy lagi.

Di sana, beliau bertemu dengan Anas Haqqani. Walaupun pernah menjadi tebu.san selama 3 tahun sebelum rundingan dibuat oleh kerajaan Australia dan Amerika Syarikat untuk membebaskannya, Weeks menganggap tindakannya kembali ke Afgh4nistan sebagai keputusan tepat.

“Saya seorang bekas tah4nan. Ia bukannya mudah… saya pernah dipu.kul dengan te.ruk… tetapi setelah melalui segala kepe.ritan itu, saya masih ke sini semula.”

“Mengambil keputusan ini juga bukanlah sesuatu yang mudah bagi saya. Walaupun keluarga saya amat bim.bang, saya hanya bertawakkal kepada Allah, kemudian saya meletakkan kepercayaan kepada saudara-saudara saya di sini (Afgh4nistan),” kata Weeks.

Susulan pemergian Timothy ke negara tersebut, jurucakap Jabatan Hubungan Luar dan Perdagangan (DFAT) menegaskan rakyat Australia tidak sepatutnya pergi ke negara k0nflik itu atas fakt0r keselamatan dan anc4man pengg4nas.

Warga Australia di serata dunia yang berurusan dengan T4l1ban akan dipertanggungjawabkan di bawah undang-undang seka,tan Australia,” kata kenyataan agensi pihak berkuasa terbabit.

Sesiapa sahaja yang melangg4r undang-undang sek4tan itu boleh dikenakan pelbagai huku.man, termasuk penj4ra sehingga 10 tahun atau huku.man den.da.

Sumber : ABC.net / Twitter Anas Haqqani

Leave a Reply

Your email address will not be published.