Murid Tahun Enam Guna Telefon Bimbit Sedang Dicas M4ut Dipanah Petir

Guna Telefon Bimbit Sedang Dicas

Seorang kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun dilap0rkan m4ut dipercayai dipanah petir ketika menggunakan telefon bimbit di rumahnya di Kampung Sungai Raya, Gua Musang, Kelantan pada Isnin (15 Ogos) .

M4ut disambar petir

Foto: Kosmo

M4ngsa, Nur Asyqin Qistina merupakan murid Sekolah Kebangsaan (SK) Kuala Betis ditemukan terbaring dan tidak sedarkan diri oleh ibunya, Siti Noraini Rashid di dalam bilik tidurnya. Lebih meruntun hati apabila mendapati terdapat kesan ter4akar pada bahagian lengan m4ngsa.

Menurut sumber, insiden tersebut dipercayai berlaku semasa m4ngsa sedang bercakap menggunakan telefon bimbit yang sedang dicas dengan rakannya.

Menurut M Nor Zawawi Awang (bapa m4ngsa,), sebelum kejadian dia berada di surau berdekatan untuk mendirikan solat asar dan ketika itu, dia dikejutkan dengan bunyi dentuman petir yang sangat kuat.

Isteri datang memaklumkan bekalan elektrik di rumah terpu’tus. Saya pulang ke rumah dan memeriksa ker0sakan sebelum kembali ke surau. Tidak lama kemudian isteri datang memaklumkan Nur Asyqin Qistina yang merupakan anak keempat daripada lima beradik pengs4n di tempat tidur dengan tangan kanannya memegang telefon pintar yang sedang dicas.

Saya melihat tangan kanannya terdapat Iecur selain kesan terb4kar pada tilam tempat tidurnya.

Zawawi kemudian membawa anaknya itu Klinik Kesihatan Kuala Betis sebelum m4ngsa disahkan meninggaI dunia. M4yat m4ngsa kemudian dibawa ke Hospital Gua Musang untuk dibed4h si4sat sebelum proses pengebumi4n.

Foto: Kosmo

Sumber: Kosmo, Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published.