Tular Video Peniaga Beli Nasi Ayam ‘Non-haIal’, Dijual Kepada Pelanggan MusIim

Peniaga Beli Nasi Ayam ‘Non-haIal’, Dijual Kepada Pelanggan MusIim

GEORGE TOWN: Perbuatan peniaga nasi ayam yang membeli juadah di kedai bukan Islam sebelum menjualnya kepada pelanggan Muslim di Sungai Ara mencetuskan kebimb4ngan.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr. Wan Salim Wan Mohd Noor menyeru pihak berkuasa tempatan untuk mend4kwa peniaga nasi ayam, itik di Sungai Ara tersebut sekiranya status haIal makanan yang mereka jual dir4gui.

“Dia (peniaga di Sungai Ara) meni’pu masyarakat muslim yang bersangka baik kepada peniaga beragama Islam. Malah, pelanggan Islam semestinya memikirkan ayam itu sudah disembeIih mengikut hukum sy4rak dan haIal dimakan namun rupanya juadah tersebut di ambil dari kedai orang bukan Islam.

“Perkara ini berkemungkinan besar tidak haIal. Perbuatan tersebut merupakan d0sa disebabkan mereka orang Islam memakan ayam yang tidak haIal ataupun sesuai dikatakan sebagai b4ngkai.

“HaI ini bertentangan dengan firman Allah swt di dalam al-Quran yang mewajibkan Muslim memakan makanan haIal dan mengh4ramkan memakan b4ngkai” – kata Dr. Wan Salim

Sebelum ini tular video mengenai tindakan dua lelaki Melayu yang datang ke sebuah restoran bukan Islam di Paya Terubong disini bagi mengambil pesanan nasi ayam dan dipercayai untuk dijual kepada pelanggan di gerai mereka di Sungai Ara.

Video tular tersebut mendapat pelbagai reaksi dari warga maya yang mana ada dikalangan mereka mend4kwa pernah menikmati juadah itu di gerai lelaki tersebut.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAINPP), Datuk Ir Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman memaklumkan bahawa pegawai dari Bahagian HaIal JHEAIPP telah melaksanakan sias4tan berhubung perkara ini.

JHEIPP akan menjalankan sias4tan menyeluruh berhubung dakw4an tersebut. Berdasarkan maklumat awal mengatakan bahawa pemilik premis perniagaan itu merupakan rakan kongsi kepada pemilik premis bukan Islam yang menjalankan perniagaan sama.

Sumber : UmmahToday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *