Bayi MeninggaI Dunia Dikahwinkan Untuk Tangkis R0h Ja’hat

Bayi M4ti Dikahwinkan 

Lazimnya, pasangan pengantin hadir ke majlis perkahwinan dalam keadaan masih berny4wa. Bagaimanapun, lain pula kisahnya bagi perkahwinan Chadappa dan Shobha di Karnataka, India pada Julai lalu apabila tetamu yang hadir tidak dapat melihat pasangan itu.

‘Pengantin bayi’ itu telah meninggaI dunia hampir 30 tahun lalu ketika masih bayi, namun keluarga ‘menyatukan’ mereka sebagai suami isteri, ia sebahagian daripada tradisi Pretha Kalyanam atau dikenali ‘perkahwinan orang m4ti’.

Mengikut kepercayaan, penyatuan dua orang yang sudah meninggaI dunia boleh membantu menangkis r0h j4hat yang membawa nasib maIang kepada keluarga.

Melaluinya, r0h yang tidak tenang kerana dinafikan peluang berkahwin ketika hayatnya dapat ditenangkan.

Jika tidak, nasib maIang mungkin menimpa keluarga seperti menyebabkan kesuk4ran kepada mana-mana wanita untuk hamiI.

Upacara itu difahamkan masih diamalkan etnik di negeri seperti Kerela dan Karnataka di mana sambutan pada malam berlangsung seperti perkahwinan Hindu biasa dan mengikut upacara Saptapadi.

Selain India, tradisi luar biasa itu turut dijalankan di China, Jepun, Sudan Selatan dan Perancis mengikut budaya masing-masing.

Menurut Harian Metro memetik Mirror UK dilaporkan, pengantin itu sudah meninggaI dunia hampir 30 tahun lalu iaitu ketika masih bayi, namun keluarga ‘menyatukan’ mereka sebagai suami isteri, sebagai sebahagian daripada tradisi Pretha Kalyanam atau dikenali ‘perkahwinan orang m4ti’.

Mengikut kepercayaan, penyatuan dua orang yang sudah meninggal dunia akan membantu menangkis r0h jahat yang membawa nasib maIang kepada keluarga.

Sesetengahnya berpendapat bayi dan remaja di bawah 18 tahun yang sudah meninggaI dunia boleh disatukan dalam ‘perkahwinan r0h’ serta melengkapkan kitaran kehidupan.

Melaluinya, mana-mana r0h yang tidak tenang kerana dinafikan peluang untuk berkahwin ketika hayatnya akan dapat ditenangkan.

Jika tidak, nasib maIang mungkin menimpa keluarga.

Ibu Shobha, Jayanthi memberitahu Vice World News yang anak lelakinya bakal berkahwin tidak lama lagi.

“Namun, sebelum itu kami mahu anak perempuan yang sudah meninggaI dunia dikahwinkan supaya r0hnya gembira dan memberkati keluarga pada masa hadapan,” katanya.

Sekurang-kurangnya dua perkahwinan jenis itu berlangsung di Kerala pada 2017 tetapi jumlah sebenar di seluruh India tidak diketahui kerana tidak berdaftar.

Selain India, tradisi luar biasa itu turut dijalankan di China, Jepun, Sudan Selatan dan Perancis mengikut budaya masing-masing.

Sumber : Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *