“Anak Saya Ma’ti Disebabkan Kesu’sahan Saya.. Beli Ubat Sahaja Saya Tidak Mampu…”

Anda sudah menikmati makanan pada hari ini? Pasti ada juga yang tengah memikirkan menu untuk makan tengah hari seterusnya makan malam bukan? Alhamdulillah, masih ada makanan untuk mengenyangkan perut kita sehingga kini.

Namun, mohon jangan lupakan mereka yang kurang bernasib baik d luar sana. Sudah makankah mereka? Apa juadah mereka pada hari ini? Cukupkah makanan mereka? Adakah ada di antara mereka yang tidur dalam kelaparan?

Allah..Allah.. melihat banyak kisah masyarakat yang tidak bernasib baik saban hari dipaparkan di sosial media, di kaca tv menimbulkan rasa sebak di benak. Siapakah yang akan membela nasib mereka? Atau akan terbelakah nasib mereka kelak di zaman yang serba ‘k3jam’ ini?

Pagi ini satu kisah mengenai sebuah keluarga dh4if di Negeri Bawah Bayu menjentik hati saya. Dek kerana kesempit4n hidup yang meIampau, si anak yang baru berusia setahun meninggaI dunia di pangkuan ibunya. Allahhu!

“Anak saya ma’ti disebabkan kesu’sahan saya.. saya tidak punya wang untuk membelikannya ubat…”

Menurut si ibu, keluarganya begitu susah. Suaminya hanya bekerja sebagai nelayan yang kadang balik membawa hasil, adakalanya hanya membawa keringat. Mereka dikurniakan 5 orang cahaya mata. Semuanya masih kecil.

Pada waktu pagi, dia hanya berkeliling kampung menjual sayur. Setelah itu dia akan menuju ke khemahnya untuk menyambung menjual keropok walau untungnya sangat sedikit. Semua demi mengisi perut anak-anak yang masih kecil.

Ketika tinjauan seorang aktivis kemasyarakatan di Sabah, Mr.Bie, khemah tempat wanita ini berjualan sangat dhaif . Dia hanya ‘recycle’ banner-banner terpakai sebagai penghadang gerainya untuk berlindung daripada cuaca yang kadangkala terik, kadangkala hujan.

Apa yang lebih apabila menyebakkan melihat 3 orang kanak-kanak setia menemani si ibu mencari rezeki buat mereka. Tidak terdengar sedikit keluhan pun dari mulut mereka. Mungkin kerana sudah tebiasa, bahang terik matahari sedikit pun tidak membuat mereka berganjak meninggalkan si ibu sendirian.

“Saya sudah pesan dengan mereka (anak-anak) untuk tunggu di rumah sahaja kerana di sini terik namun mereka tetap berkeras mahu ikut. Mereka ingin membantu ibu..” jelasnya sebak.

Bercerita mengenai anaknya yang meninggaI dunia, si ibu tidak dapat menahan tangis.

“Dia ‘pergi’ kerana kesusahan saya. Saya tidak mampu membelikannya ubat..”

Allah! Kasihannya..

Menurut cerita si ibu, anaknya yang beru berusia setahun itu sakit namun dia tidak mampu untuk membelikannya ubat apatah lagi menghantarnya ke Hospital. Kerana s4kitnya yang semakin parah, akhirnya si anak meninggaI dunia di pangkuan si ibu. ( Tidak mampu saya bercerita detik-detik kemati4n si anak. Terlalu manyayat hati.. boleh tengok dalam video ya..)

Tidak hanya terhenti di situ, si ibu diuji pula apabila dikatakan bahawa bayaran untuk menggali ku’bur tidak boleh dihutang!

Mer4ung hati si ibu memikirkan di mana dia mahu mendapatkan wang secepatnya.

Syukur Alhamdulillah, atas bantuan penduduk kampung, jen4zah si anak selamat diuruskan sehingga pengebumian.

Alhamdulillah…

Kini si ibu sentiasa berpesan kepada anak-anaknya agat terus jaga kesihatan kerana dia tidak mampu menguruskan mereka ketika mereka s4kit. Pastinya kejadian lepas jadi tr4uma buat dirinya.

Kasihan sungguh kasihan.. siapakah yang akan membela nasib mereka?

Buat pembaca yang budiman, jika kalian berjumpa yang senasib dengan wanita ini, belilah jualannya. Walau anda tidak memerlukannya, belilah agar ada rezeki buat mereka. Kita tidak tahu kehidupan bagaimanakah yang mereka lalui, seberapa banyakkah mulut yang menunggu untuk disuap di rumah..

Pendek kata, bantulah mereka semampu kita..

Semoga ada pengajaran yang kita perolehi daripada pengalaman yang dikongsikan melalui penulisan ini.

Video penuh :

“Anak Saya Ma’ti Disebabkan Kesu’sahan Saya.. Beli Ubat Sahaja Saya Tidak Mampu…”

Sumber : Vitaminbae, EM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *