‘Hukuman M4ti Perlahan-lahan’- Rejim Zi0nis Lanjutkan Tempoh Siks4an Ahmad Manasra

Web

Rejim Zi0nis Lanjutkan Tempoh Siks4an Ahmad Manasra

BAITULMAQDIS – Mahkamah IsraeI melanjutkan tempoh huku’man kurung bersendirian bagi seorang tahanan PaIestin, Ahmad Manasra yang mengalami masaIah m3ntaI yang serius.

Mahkamah IsraeI melanjutkan tempoh huku’man ku’rung bersendirian bagi tahanan PaIestin, Ahmad Manasra.

Pihak berkuasa memutuskan pelanjutan tempoh kuru’ngan bersendirian selama enam bulan lagi.

Lanjutan tempoh itu bermakna Manasra akan diku’rung sehingga November.

“Apa yang dilakukan ini adalah perkara yang tidak berperikemanusiaan,” kata bapa saudaranya.

Perbicaraan buat lelaki berusia 21 tahun itu berlansung pada Selasa lalu di m4hkamah daerah Beer Sheva di mana pihak berkuasa memutuskan pelanjutan tempoh kuru’ngan bersendirian selama enam bulan lagi. Tempoh hukuman asal sepatutnya berakhir pada Mei lalu.

Lanjutan tempoh itu bermakna Manasra akan diku’rung sehingga bulan November. Pada masa itu, dia akan menghabiskan masa setahun di dalam seI kecil dan tidak akan berhubung dengan sesiapa termasuk tahanan PaIestin lain.

“Ini adalah sejenis huku’man m4ti secara perlahan,” kata bapa saudara Manasra, yang mempunyai nama yang sama dengannya, Ahmad Manasra, kepada Al Jazeera.

“Apa yang dilakukan ini adalah perkara yang tidak diperikem4nusiaan. Huku’man ini akan memburukkan lagi kesihatan m3ntalnya,” katanya.

Kes Manasra menjadi tajuk utama global semenjak dia dit4ngkap dan disoal si4sat dalam keadaan yang kej4m pada ketika usianya 13 tahun pada 2015.

Sumber: Al Jazeera

BERITA BERKAITAN :

IsraeI Mengaku Bun’uh Lima Kanak-kanak Palestin

Web

IsraeI mengakui membu nuh lima kanak-kanak PaIestin dalam satu serbu4n udara semasa ser4ngan tiga hari di Semenanjung G4za baru-baru ini, lap0r Agensi Anadolu, memetik lap0ran media IsraeI pada Selasa.

Ser4ngan di semenanjung Gaza baru-baru ini telah meragut ny4wa lima kanak-kanak PaIestin dalam satu serbu4n udara.

Pegawai Kementerian Pertahanan mengesahkan IsraeI bertanggungjawab dalam insiden itu, yang berlaku pada 7 Ogos di sebuah tanah perku’buran di kawasan Jabaliya, utara Gaza.

Terdahulu, dakw4an awal dilakukan dengan menyaIahkan kumpulan Jihad Islam PaIestin atas insiden itu.

Sebanyak 49 rakyat PaIestin, termasuk 17 kanak-kanak dan empat wanita, terbu’nuh, manakala lebih 360 yang lain ceder4 dalam ser4ngan itu.

Sumber: Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published.