Hampir 1 Tahun Jadi Penghuni H0spital, Si Comel Ini Ditinggalkan Ibunya

Kasihan dan memi,lukan. Usianya baru 11 bulan, si comel perempuan ini sudah melalui pelbagai pend3ritaan.

Dij4ngkiti C0V1D selepas lahir dan mengalami pelbagai k0mplikasi kesihatan, namun apa yang paling menye,dihkan, dia juga mangsa pengabaian apabila ditinggalkan ibu kandungnya sendiri di h0spital.

Kini, si comel ini diletakkan di bawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

JKM Cari Ibu Kandung

Pegawai JKM Daerah J0hor Bahru, Adnan Md Yassin, berkata bayi perempuan itu masih berada di H0spital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru kerana menjadi mangsa pengabaian.

“JKM ingin mengesan ibu kandung seorang bayi perempuan berusia 11 bulan yang mengalami k0mplikasi kesihatan selepas sembuh j4ngkitan C0v1d. Sepatutnya dia sudah boleh pulang selepas selesai menjalani rawatan.

“Sistem respirat0ri bayi berkenaan terjejas hingga terpaksa bergantung kepada bantuan 0ksigen, termasuk selepas dibawa pulang nanti.

“Difahamkan sekiranya tidak dibekalkan 0ksigen bagi tempoh melebihi 20 minit, dia dalam keadaan berisik0 dan mungkin memerlukan penjagaan setiap masa selepas dibawa pulang,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Mengikut rek0d h0spital, Adnan berkata, ibu bayi berkenaan dikenali sebagai R0zana R0slan yang berusia 20 tahun.

“Wanita berkenaan berjanji mahu membawa bayinya pulang sebaik rawatan selesai, namun gagal menuntutnya hingga pihak h0spital berdepan masa.lah untuk urusan discaj.

Katanya lagi, sehingga kini wanita berkenaan gagal menghubungi pihak h0spital dan usaha JKM menjejaknya di sebuah flat di Taman Ungku Tun Aminah  baru-baru ini, turut menemui jalan buntu.

Katanya, JKM mendapati rumah berkenaan sudah disewa penghuni lain dan R0zana juga difahamkan sudah berpindah.

Adnan berharap 0rang ramai membantu mengesan ibu kandung kanak-kanak berkenaan dengan menghubungi talian 07-2232606 atau 07-2232607 untuk menyalurkan atau mendapatkan maklumat lanjut.

Bagaimana sampai hati ibu meninggalkan bayi comelnya hanya mungkin kerana takut terbeban. Apa pun semoga Puan Rozana dilembutkan hatinya untuk kembali bertanggungjawab terhadap bayi comelnya ini.

Sumber : BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *