Selsema Tomato Menular, 82 Kanak-Kanak Dij4ngkiti

Satu wabak baru muncul ketika dunia masih berge.lut dengan p4ndemik C0v1d dan penularan cacar monyet.

Para d0ktor memberi am4ran mengenai virus baharu yang digelar ‘selsema tomato’  yang akan mengakibatkan dem4m.

Setakat ini, wabak itu disahkan telah menj4ngkiti 82 orang kanak-kanak bawah umur 5 tahun manakala 26 lagi berusia hingga 10 tahun disyaki telah dij4ngkiti di India, lapor laman berita MailOnline kelmarin.

Wabak tersebut mula dikesan pada Mei lalu di Kerala, selatan India. Pakar-pakar perubatan sedang meneliti kemungkinan bahawa selesema tomato adalah v4rian baharu bagi peny4kit tangan, kaki dan mulut.

Letu.san Lepuh Merah

Peny4kit itu mendapat namanya kerana ‘letu.san’ lepuh merah yang meny4kitkan  muncul di seluruh badan pes4kit dan beransur-ansur membesar menjadi saiz  buah tomato.

Kebanyakan pes4kit mengalami dem4m panas dan s4kit sendi yang te.ruk, namun simpt0m lain seperti keletihan, s4kit dan cirit-birit turut dilaporkan.

Para d0ktor mengatakan bahawa selesema tomato sangat mudah berj4ngkit dan bim.bang peny4kit itu boleh menular kepada orang dewasa jika wabak tersebut tidak dapat dikawal.

“Kanak-kanak menghadapi peningkatan risik0 terdedah kepada selesema tomato kerana j4ngkitan virus adalah mudah dalam kumpulan umur ini dan penyebaran berlaku mungkin melalui sentuhan dan k0ntak rapat.

“Anak kecil juga mungkin terdedah kepada j4ngkitan melalui penggunaan lampin, sentuhan dengan permukaan tidak bersih dan memasukkan barang ke dalam mulut.

“Memandangkan persamaannya  dengan peny4kit tangan, kaki dan mulut, wabak selesema tomato pada kanak-kanak mungkin membawa akibat yang ser1us dan merebak kepada orang dewasa sekiranya tidak dikawal dan dicegah ” kata beberapa d0ktor yang menulis dalam jurnal saintifik The Lancet Respiratory Medicine.

Gejala

Gejala utama  pada kanak-kanak yang menghidap  selesema tomato juga menyerupai chikungunya iaitu peny4kit bawaan virus mirip dem4m denggi dan  disebarkan oleh nyamuk Aedes serta en.demik di beberapa bahagian di India.

Kesemua  82 kanak-kanak yang disahkan menghidap selesema t0mato pada mulanya diuji negatif untuk dem4m denggi, chikungunya, virus zika, virus varicella-zoster dan herpes.

Selain  le.puh, pes4kit mengalami kele.tihan, l0ya, mun.tah, cirit-birit, demam, dehidrasi, bengk4k sendi dan s4kit badan.

Pada masa ini, tiada kit ujian atau rawatan untuk virus itu.

Rawatan

Pakar-pakar perubatan berkata, semua pes4kit perlu diasingkan selama 5 hingga 7 hari dari permulaan simptom dan perlu berehat, minum banyak air di samping mengambil ubat paracetam0l.

Span yang dicelup dalam air suam boleh digunakan untuk membantu melegakan kerengsaan akibat ruam.

Lokasi

Virus itu pertama kali dikesan di Kollam, timur Kerala pada 6 Mei lalu.

J4ngkitan juga  direkodkan di 3 kawasan  lain di Kerala iaitu  Anchal, Aryankavu, dan Neduvathur.

Selain itu, sebanyak 26 lagi j4ngkitan dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak berumur 1 tahun hingga 9 tahun di negeri Odisha, timur laut India.

Jabatan Kesihatan Kerala sedang memantau  penularan dan meletakkan negeri jirannya, Tamil Nadu dan Karnataka  dalam keadaan berjaga-jaga.

Bagaimanapun, pakar-pakar perubatan berkenaan  dari K0lej Farmasi L. M. di Gujarat, India dan Universiti Vict0ria di Melbourne Australia, berkata, virus selesema tomato tidak mengan.cam nyawa.

Semua pes4kit yang direkodkan  telah pulih secara semula jadi dalam masa 1 hingga 2 minggu.

Sejarah Peny4kit

Asal-usul j4ngkitan itu masih tidak jelas. Walaupun beberapa simpt0m selesema tomato seperti  dem4m, kele.tihan dan s4kit sama seperti C0v1d, kedua-dua virus itu tidak berkaitan.

Mereka turut percaya bahawa virus itu boleh menjadi varian baharu peny4kit tangan, kaki dan mulut  yang kebanyakannya memberi kesan terhadap kanak-kanak kecil dan orang dewasa yang lem4h sistem imunisasi badan.

Setakat ini, lebih daripada 35,000 kes cacar monyet telah dilaporkan di seluruh dunia, di mana sejumlah 3,195 kes peny4kit itu dilaporkan di Britain dan 14,115 lagi di Amerika Syarikat.

Sementara itu, virus Langya yang menyebabkan simpt0m seperti selesema telah dikesan pada 35 orang di China. Ia  pada mulanya mencetuskan kebim.bangan berulangnya wabak seperti pada 2020.

Namun,  para saintis  terkemuka memberi jaminan kepada orang ramai bahawa  virus Langya tidak mere.bak dengan cepat antara manusia seperti C0v1d.

Semoga wabak ini dapat dikawal dengan sebaiknya dan tidak menjadi p4ndemik baru di seluruh dunia.

Sumber : Kosmo/ News 18/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *