[Video] Gumpalan Seakan Awan Jatuh Dari Langit Ke Ladang Sawit Gemparkan Penduduk

Baru-baru ini pada bulan lepas, satu fen0mena aneh yang berlaku dikatakan di kawasan ladang kelapa sawit di Kampar, Riau, Ind0nesia telah menimbulkan pelbagai reaksi daripada warganet.

Menerusi vide0 tular berdurasi 50 saat, beberapa gumpalan putih dilihat ‘ja,tuh’ dan berselerakan di sekitar kawasan ladang berkenaan.

Kejadian itu menjadi buah mulut dikalangan penduduk yang rata-ratanya mendakwa gumpalan putih itu adalah awan yang jatuh dari langit ke tanah.

Menurut Ketua Pengurusan Bencana Daerah (BPBD) Riau, Edy Afrizal, sebaik sahaja mengetahui berita mengenai kejadian an3h tersebut, mereka segera bergegas datang ke l0kasi untuk membuat pemeriksaan.

“Kami sudah menghantar pasukan, dan tidak ada lap0ran ada awan jatuh, apatah lagi berlaku di wilayah Kampar” ujarnya pada Jumaat, 22 Julai 2022.

Menurutnya lagi, sejak vide0 itu tular, sudah ramai 0rang yang bertanyakan hal mengenai kejadian tersebut, malah dia sendiri juga sudah datang untuk memeriksanya namun tiada perkara sedemikian (awan jatuh) berlaku.

Rupanya…

Tambah Edy Afrizal lagi, dia juga turut bertanyakan kepada pihak Peramal Bertugas Agensi Mete0rologi, Klimat0logi dan Ge0fizik (BMKG), tetapi jawapannya tetap sama, tidak ada.

Forecaster on Duty Stasiun BMKG Pekanbaru, Yudhistira juga turut mengatakan hal yang sama. Jika dilihat dalam vide0, gumpalan putih itu kemungkinan besar adalah buih dan bukannya awan.

“Boleh jadi itu mungkin buih dari sisa kilang, bukan awan. Kalau dilihat secara visual, yang putih itu kelihatan seperti buih atau dacr0n, bukan awan, kerana awan merupakan wap air yang terapung di atmosfera. Jika ada di darat sekalipun, ia adalah dalam bentuk kabut atau yang sering kita sebut f0g,” kata Yudhisthira.

Demikian kisah yang berlaku pada bulan lepas.

Sumber : Ohviral / Tribunnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.