Gara-Gara Makan Ubat S4kit Gigi Berlebihan, Lelaki Meningg4l Dunia

Apa sahaja yang berlebihan itu tidak baik untuk diri kita. Tidak kira ianya makanan, minuman, mahupun ubat.

Baru-baru ini pada Isnin (22 Ogos), seorang lelaki di Sulawesi Selatan dilaporkan m4ut akibat mengambil dos ubat berlebihan gara-gara mahu menghilangkan s4kit gigi yang dialaminya selama 3 hari.

Menurut Kompas.com, Azwar Maulana, 29, ditemukan dalam keadaan mulut berbuih di bilik air rumahnya di Dusun Nirannuang, Desa Pakatt0.

Ahli keluarga mangsa, Sunarti berkata, pada mulanya, mereka berasa cu.riga dengan m4ngsa yang tidak keluar selepas 30 minit di dalam bilik air.

Mulut Ternganga Penuh Buih

“Kami terpaksa p3cahkan pintu kerana panggilan tidak bersahut. Kami terk3jut melihat mulutnya ternganga dengan dipenuhi buih dan dia terbaring atas lantai,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Bont0marannu, Hafit Yudin berkata, angg0ta polis yang tiba di lokasi kejadian membawa m4yat mangsa untuk dib3dah siasat dan mer4mpas beberapa ubat dalam bentuk tablet dan serbuk untuk dianalisis.

“Setakat ini, kita tidak boleh membuat kesimpulan sama ada mangsa terlebih d0s atau sengaja minum r4cun, walaupun ketika ditemukan mulutnya dalam keadaan berbuih,” jelasnya.

Keluarga Enggan Bed4h Siasat 

Menurut Hafit, pihak keluarga menuntut m4yat mangsa dibawa ke kampung halaman di Kampung Benteng Sawitti untuk dik3bumikan selepas enggan dib3dah siasat.

“Pihak keluarga enggan menjalankan aut0psi, jadi kita tidak dapat menentukan punca kem4tian sebenar lelaki itu,” katanya.

Siapa pun tidak tahan jika mengalami s4kit gigi, namun beringatlah sebelum mengambil keputusan hendak memakan ubat berlebihan dari yang disarankan oleh d0ktor.

Takziah buat keluarga mangsa. Semoga dosa-dosanya diampunkan, dan r0hnya dicucuri rahmat ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.

Sumber : Utusan / Kompas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *