Petani Warga Emas Ditemui Ma’ut BerIumuran Da’rah Disyaki Dipijak Gajah Liar

Petani Ditemui Ma’ut Disyaki Dipijak Gajah Liar

THAILAND – Seorang lelaki dilap0r maut dipijak gajah liar di sempadan Taman Negara Kaeng Kranchan do wilayah Prachuap Khiri Khan.

Pengarah Taman Negara, Pichai Watcharawongpaiboon telah dimaklumkan berkenaan seorang lelaki tempatan yang ditemui m4ti disyaki dipijak gajah liar.

Pegawai dari Balai Polis Nong Plub, pegawai taman negara, d0ktor dari H0spital Hua Hin, dan pekerja penyeIamat telah dikejarkan ke tempat kejadian.

Pasukan penyeIamat menemui m4yat m4ngsa yang berusia 52 tahun dalam keadaan berlumuran d4rah di sebelah tiang konkrit.

Pihak polis menyatakan m4yatnya ceder4 p4rah dan dokt0r mengesahkan m4ngsa telah meninggaI dunia sekitar 10 jam sebelum ketibaan mereka.

Terdapat banyak kesan tapak kaki gajah ditemui di sekeliling pokok akasia juga menunjukkan bukti dim4kan gajah, kata pegawai taman negara.

Penduduk kampung memberitahu polis bahawa mereka terdengar jerit4n namun mereka tidak ber4ni keluar untuk memeriksa.

Seorang lelaki tempatan bernama Wichian Mattri menemui m4yat m4ngsa pagi ini semasa dia melalui kampung itu dan segera memaklumkan kepada pihak berkuasa.

Wichian berkata, dia mendengar bunyi “banyak gajah” masuk ke kampung itu dari hutan La-oo berhampiran malam tadi. Dia mengesyaki gajah-gajah itu sedang mencari makanan untuk dimakan.

Gambar : The Thaiger

M4ngsa merupakan seorang petani di sebuah ladang tidak jauh dari tempat kejadian. Wichian mend4kwa bahawa dia mungkin keluar untuk memungut kayu api daripada pokok asam jawa semasa berjumpa dengan gajah liar itu.

Menurut lap0ran, bilangan gajah yang membu’nuh m4ngsa masih belum dipastikan dan m4yatnya telah dibawa ke Hospital Hua Hin untuk dibed4h si4sat.

Ketua Daerah Hua Hin Polkit Phuangwalaisin berkata bahawa kem4tian akibat ser4ngan gajah liar perlu dilap0rkan kepada gabenor wilayah.

Beliau juga berkata bahawa Pertubuhan Pentadbiran Daerah Kecil tempatan menawarkan untuk membantu mengatur pengebumi4n m4ngsa dan memberi wang kepada keluarganya.

Minggu lalu, seorang jurulatih gajah dilap0rkan telah dir0bek badannya kepada separuh oleh gajahnya di wilayah Phang Nga di selatan Thailand.

Sumber : The Thaiger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *