Bila M4rah Ambik Gunting Nak Cu,cuk Adik, Ibu H4ramkan Kartun Ini Risau Anak Jadi G4nas

Seorang ibu terkejut dengan perubahan sikap dan pers0naliti anak lelakinya yang lembut dan s0pan bertukar menjadi g4nas dan kej4m selepas men0nton watak Huggy Wuggy dalam satu siri kartun di Y0uTube yang menyelitkan unsur keg4nasan.

Tidak mahu kejadian yang bu.ruk berlaku kepada keluarga lain, Miemie Nurul Tmj kemudiannya membuat hantaran di Facebook berkongsi nasihat buat ibu bapa di Malaysia agar segera membuat pemantauan bahan tont0nan anak masing-masing.

Kartun Berunsur G4nas, Kej4m, Tidak Berm0ral

Berikut kongsinya ;

Kartun ni dah dih4ramkan oleh saya dan suami untuk anak-anak, sebab apa, sebab kartun ni betul-betul tak layak untuk dit0nton anak-anak kita, dia banyak unsur-unsur g4nas dan b0d0h di luar m0ral…

Kalau anak kau 0rang dah 0bses dengan patung ni el0k BERHATI-HATILAH OKEY….

Anak-anak teng0k YouTube cerita ni personalitinya t0tally akan berubah, MACAM anak saya yang lelaki, dia jenis yang s0ft sp0ken punya orang, tak pandai sangat nak m4rah dan berk4sar dengan adik-beradiknya…

Nak Cu,cuk Adik Guna Gunting

Tapi hari tu dia tiba-tiba pandai m4rah then ambik GUNTING nak cu.cuk adik dia yang masih kecil tu. Saya menj3rit sehabis suara nak l4rang dia, lepas saya ambik gunting di tangan, saya tanya dia and siasat kenapa dia boleh terfikir nak buat MACAM tu. Rupanya selama ni dia duduk melayan kartun ni dekat Y0uTube. Saya rasa cu,ai seketika time tu, dia sendiri yang cakap dalam cerita kartun tu selalu buat MACAM ni g4nas-g4nas MACAM ni..jadi abang ikut katanya..Allahhu,

N0w saya st0pkan anak-anak teng0k Y0uTube cerita kartun ni, apa yang dia orang nak teng0k, saya pantau dulu, kalau saya izin baru dia 0rang boleh teng0k.

Ketahuilah, cerita ni dan ada beberapa lagi cart00n lain sekarang ni banyak yang mer0sakkan minda anak-anak kita..

MACAM cerita kartun ni, content dia untuk parent, family harus dib*nuh…tak ada 0rang sayang kau as Huggy Wuggy l0ves you… kau orang tak percaya??? Try duduk sama dengan anak-anak kau orang, tengok jalan cerita dia MACAM mana…

S0 parents please alert dengan anak-anak anda, pantau TV, handphone, iPad dia 0rang…bl0ck cerita kartun yang ada unsur-unsur g4nas MACAM ni…

Jangan pulak kau orang pergi m4rah anak tu, dia orang tak faham..kita parentlah yang tolong pantau dia orang..

Demikian kongsinya.

Sememangnya dunia di hujung jari kini sangat mencabar bukan sahaja kepada kanak-kanak tetapi juga kepada golongan ibu bapa yang harus lebih peka dan sentiasa memantau apa yang dilihat oleh anak-anak di media sosial mahupun saluran-saluran rancangan lain.

Sumber : Facebook MieMie Nurul Tmj

Leave a Reply

Your email address will not be published.