Terdampar Dekat Kampung, Penduduk Berkerumun Lapah & Makan Bang’kai Paus Sepanjang 24 Meter

Penduduk Lap4h & Makan B4ngkai Paus Sepanjang 24 Meter

Seekor ikan paus sepanjang 24 meter dan lebar 3.5 meter ditemukan terdampar dan mati di pantai Desa Bagang, Nusa Tenggara Timur (NTT).

B4ngkai yang seberat berpuluh tan itu kemudiannya dip0tong dan diambil oleh penduduk setempat untuk dijadikan bahan makanan.

Ketua Pejabat Laut dan Perikanan Wilayah NTT, Muhammad Saleh Goro berkata, b4ngkai paus itu ditemukan pada 22 Ogos lalu kira-kira pukul 8 pagi waktu tempatan oleh penduduk setempat.

Saleh berkata, paus yang m4ti itu jenis Paus Biru atau Blue Whale (Balaenoptera musculus). Saat penemuan bngkai paus, warga telah melaporkan penemuan tersebut kepada Ketua Kampung Desa Bagang.

Pihak berkuasa dimaklumkan mengenai penemuan itu dan bergegas ke lokasi kejadian bagi membuat pemeriksaan.

“Namun, sebaik sahaja tiba di lokasi tersebut, orang ramai berpusu-pusu mem0tong daging b4ngkai ikan itu dengan alasan untuk dijadikan bahan makanan,” katanya seperti yang dilap0rkan Kompas.com.

Sehubungan itu, pihaknya terpaksa mengeluarkan satu arahan yang meminta orang ramai tidak mengulangi perkara yang sama sekiranya menemui bangkai ikan paus, kerana dibimbangi ia boleh mendatangkan kesan buruk kepada kesih4tan pemakan.

“Jangan sentuh mana-mana bangkai haiwan yang ditemukan m4ti, termasuk ikan paus kerana dikhuatiri mengandungi bakteri4 berbahaya.

“B4ngkai haiwan juga seharusnya tidak dimakan kerana bakteri4 yang terdapat padanya boleh menyebabkan ker4cunan,” tegasnya.

Sumber: Kompas.com Utusan Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published.