Pemuda Ini Harap Dib3dah Segera, Mahu Bekerja Sara Keluarga

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Sememangnya bukan mudah apa yang dilalui oleh pemuda ini.

Kini, Faris Danial Mohd Amir Raja, 28, terpaksa mengharapkan ihsan adik-beradik dan saudara-mara untuk meneruskan hidup selepas diuji dengan peny4kit dalam perut (gerd) dan angin pasang (hernia) sejak November lalu.

Tidak hanya itu, Faris yang tinggal bersama ibu bapanya di Taman Warisan Puteri di Sikamat, Seremban, Negeri Sembilan ini turut menghidap gejala kec3laruan pa.nik (pa.nic dis0rder).

Keadaan itu menyebabkan anak ke-2 daripada 4 beradik itu tidak dapat bekerja kerana sering mengalami s3sak nafas dan cepat p3nat.

Pernah Kerja Pengawal Keselamatan, Berniaga

“Sebelum ini saya bekerja sebagai pengawal keselamatan tetapi terpaksa berhenti kerana keadaan kesihatan yang semakin merosot.

“Saya juga ada cuba berniaga makanan dan minuman, tapi hanya mampu bertahan beberapa bulan sahaja kerana mudah p3nat dan tak boleh angkat barang berat,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya pada Jumaat (26 Ogos).

Tak Boleh Makan Sebarangan

Lebih menyukarkan, Faris Danial juga tidak boleh makan sebarangan kerana perutnya akan s4kit seperti dihi.ris dengan pis4u.

Menurutnya, dia hanya makan makanan yang dir3bus seperti dada ayam, l0bak merah, sawi dan badam selain makanan tambahan. 

“K0s makanan saya agak m4hal dan duit simpanan saya pun dah habis. Ia digunakan hanya untuk beli makanan termasuk membayar k0s rawatan yang dianggarkan RM1,000 setiap bulan.

“Saya juga lebih sanggup berlapar, jika makanan yang boleh dimakan tidak ada kerana tidak sanggup menanggung rasa s4kit di perut,” katanya.

Berdepan Risik0 K4nser, Harap Dapat Dib3dah

Disebabkan itu, Faris Danial berharap dapat menjalani pemb3dahan segera bagi mengelak risik0 peny4kit k4nser perut dan es0fagus sekali gus membolehkannya bekerja semula untuk membantu keluarga.

“Pihak h0spital maklumkan k0s pemb3dahan dianggarkan RM26,000 dan saya baru buat permohonan bantuan daripada Baitumal.

“Buat masa ini d0ktor bagi ubat untuk kurangkan asid dalam badan, tapi ia bukannya boleh meny3mbuhkan peny3kit saya keseluruhan,” katanya.

Ibu Alami Ketumbuhan Tir0id, Bapa Hidap S4kit 3 Serangkai

Sementara itu ibunya, Nor Laila Hassan, 58, pula menghidap ketum.buhan tir0id sejak 15 tahun lalu manakala ayahnya Mohd Amir Raja Abdullah, 58, menghidap peny4kit ‘3 serangkai’ sekali gus kehidupannya sekeluarga semakin su.kar.

“Ayah saya kerja sambilan di kedai makan dengan gaji harian RM25 sehari.

“Sebab itulah saya sangat berharap dapat melakukan pemb3dahan segera kerana saya mahu bekerja untuk membantu keluarga,” katanya.

Berat ujian yang dihadapi oleh mereka ini. Semoga permohonan Baitulmal diluluskan segera atau ada dermawan dan jutawan segera membantu pemuda ini agar dia mampu bekerja semula mengubah nasib keluarga.

Sumber : Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published.