Gempar! Sungai-Sungai Dunia Semakin Kering, Banyak Tinggalan Kerajaan Purba Muncul Dari Dasar!

Tinggalan Kerajaan Purba Muncul Dari Dasar Sungai Yang Kering

Tahun ini, dunia dilap0rkan telah mengalami kemarau dan perubahan iklim yang sangat t3ruk. Ekoran dari keadaan itu telah menyebabkan paras air sungai di seluruh dunia semakin kering hingga berjaya mendedahkan beberapa khazanah dari zaman purba. Pakar mengatakan banyak artifak purba dan m4yat manusia yang telah lama tenggelam muncul semula ke permukaan ketika dunia dilaporkan semakin panas.

Sebagai contoh, Tasik Mead di Nevada merupakan salah satu kawasan perairan yang dilap0rkan surut sebanyak 150 kaki pada tahun 2000 menurut pihak berkuasa Nevada Selatan. Berada pada ketinggian 1,041.63 kaki dari paras laut, tasik ini telah mula surut sejak dari tahun 1937 lagi berikutan pembinaan Empangan Hoover berhampiran.

Lake Mead merupakan sebahagian dari fen0mena besar di mana perubahan iklim menyebabkan kemarau yang lebih kerap, t3ruk dan berleluasa di banyak kawasan di Amerika Syarikat dan juga dunia, memetik laporan Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim terkini pada April lalu.

Memetik Business Insider, antara khazanah purba yang mula dilaporkan timbul adalah kapal dan bom Perang Dunia II yang ditemui di kawasan berhampiran dengan Sin City. penemuan yang tidak disangka akan terus digali berpunca dari kemarau yang didorong oleh perubahan iklim yang ketara.

Sejak akhir-akhir ini, paras air di Tasik Mead di Nevada telah mencecah paras terendah disebabkan kemarau yang t3ruk hingga mampu mendedahkan m4yat (atau r4ngka) manusia yang pernah ditenggelami air satu ketika dahulu. Difahamkan, pada Julai dan Ogos, lagi r4ngka m4yat ditemui menjadikan jumlah keseluruhan setakat ini menjadi empat sejak Mei.

Menurut ahli antropologi f0rensik, Jennifer Byrnes berkata, mungkin akan ada lebih banyak penemuan m4yat yang akan muncul memandangkan paras air yang dilap0rkan semakin surut pada paras terendah dalam sejarah.

“Saya jangkakan r4ngka m4yat manusia yang hilang pada zaman purba dahulu mungkin akan terdedah dari masa ke semasa melihat dari paras air yang terus-menerus dilaporkan surut,” jelasnya.

Pada Jun dan Julai lalu, paras air Lake Meas yang semakin surut telah mencipta kawasan perkubur4n bot yang menyer4mkan dengan kemunculan kapal-kapal yang pernah kar4m dahulu bersama-sama rumah, perahu layar dan bot bermotor yang terdampar, lapor The Associated Press menerusi Business Insider.

Manakala di China, keadaan Sungai Yantze yang semakin kering turut mendedahkan khazanah dari zaman purba kala yang selama ini duduk tersembunyi di dasar sungai sejak sekian lama.

Memetik laporan NBC News, tiga patung Buddha dipercayai berusia lebih 600 tahun muncul dan ditemui di atas sebuah pulau yang selama ini tenggelam dalam paras normal sungai tesebut.

Patung-patung berkenaan dipercayai berasal daripada era Dinasti Ming, yang memerintah diantara 1368 – 1644.

Di Sepanyol pula, sebuah perkampungan h4ntu muncul selepas paras air sungai Limia merosot. Kampung berkenaan sebelum ini ditenggelamkan pada tahun 1990-an selepas ia dipilih sebagai kawasan pembinaan empangan.

Gambar: Anadolou Agency

Selain itu, Stonehenge Sepanyol juga muncul di wilayah Caceres. Stonehenge ini pertama kali ditemui pada 1926 oleh penyelidik dari Jerman. Namun sepanjang masa, susunan batu ini tenggelam dalam empangan Valdacanes.

Namun, dengan paras air yang semakin surut, bentuk Stonehenge ini kini dapat dilihat dengan sepenuhnya. Stonehenge ini dipercayai wujud sejak 5000BC.

Gambar: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

Di Itali pula, sebuah jambatan dipercayai berasal dari era Empayar Roman turut kelihatan dari dasar sungai Tiber. Ia dipercayai dibina ketika pemerintahan Maharaja Nero sekitar 50 A.D.

Gambar: Alessia Pierdomenico / Bloomberg via Getty Images

Amerika Syarikat turut melap0rkan bahawa paras air di beberapa sungai, tasik dan empangannya turut mer0sot. Misalnya di Sungai Paluxy, kesan tapak kaki dinasour ditemui selepas sungai itu mengering.

Tapak kaki itu dipercayai milik dinasour Acrocanthosaurus , yang mempunyai ketinggian 15 kaki dan seberat 7 tan.

Gambar: Paul Baker / Dinosaur Valley State Park

Sumber: Bussines Insider, Siakap KeIi

Leave a Reply

Your email address will not be published.