Berdepan Kemarau T3ruk, Pasukan Penggerudi Kerja Lebih Masa Gali Telaga Untuk Persiapan

Pasukan pengg3rudi bekerja berjam-jam untuk membina telaga bagi berdepan k3marau yang melanda sebahagian China, kata petani di bandar Jiujiang , wilayah Jiangxi semalam.

Kerja Lebih 15 Jam Sehari

“Kampung-kampung ini, semuanya, sangat kering. Apabila kami mendapat n0tis untuk mengg3rudi telaga, kami bangun awal dan bekerja sehingga lewat malam, lebih daripada 15 jam sehari.” kata Gao Pucha, 42, yang mengetuai satu pasukan pengg3rudian di kampung Dashan, Jiujiang.

Chen menambah, hanya sawah padi boleh diisi dengan air dari takungan berhampiran. ‘ Jadi mereka hanya mengisinya dengan sedikit air dan ia menjadi lebih baik sedikit’.

China mengeluarkan amaran k3marau kebangsaan awal bulan ini apabila suhu tinggi yang dicatatkan mengakibatkan kawasan di sepanjang Sungai Yangtze terb4kar.

K3marau Tahap 4, Paling T3ruk

Pada Rabu, wilayah Jiangxi menaikkan tindak balas kec3masan k3marau daripada tahap 3 kepada tahap 4, yang tertinggi dalam sistem kedudukan 4 lapisan di negara itu.

Wilayah Jiangxi ialah satu daripada 13 wilayah pengeluar bijirin utama di China.

Cuaca panas telah menyebabkan sekt0r pertanian terjejas t3ruk dan mengakibatkan penutupan kilang di seluruh negara itu.

Pada bulan lalu, suhu tinggi menyebabkan keru.gian ek0nomi langsung kepada China sebanyak 2.73 bilion yuan (RM1.78 bilion), menjejaskan 5.5 juta orang serta 185,143 hektar tanah.

Begitulah, apabila kita sudah menghampiri penghujung dunia ini.

Sumber : BH/Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.