Dihempap ‘Forklift’ Dari Ketinggian 15 Meter, Lelaki ‘Hilang’ Separuh Badan Termasuk Alat SuIit

Lelaki ‘Hilang’ Separuh Badan

Gara-gara dihempap jentera forklift dari ketinggian 15 meter di tempat kerja, seorang lelaki pasrah hilang separuh badan setelah menjalani pembed4han.

Seorang lelaki terpaksa hidup dengan separuh badan bahagian atasnya selepas terlibat dalam satu kemaIangan dihemp4p jentera forklift di tempat kerjanya kira-kira tiga tahun yang lalu, lapor Daily Star.

Loren Schauers, 20 tahun yang bekerja sebagai buruh terpaksa dikejarkan ke h0spital ketika itu ekoran forklift berkenaan jatuh dari ketinggian 15 meter dalam satu kejadian yang berlaku di tapak pembinaan pada September 2019.

Seperti yang dilapor Daily Star, kejadian ng3ri itu menyebabkan Loren kehilangan separuh badannya pada bahagian bawah dan bermula dari itu, dirinya yang terseIamat menjadi bualan media dan orang ramai.

Ekoran ceder4 p4rah yang terlalu ekstrem, dia tekad mengambil keputusan untuk membenarkan doktor melakukan pembed4han hemic0rperekt0mi iaitu membuang sebahagian badan bermula dari bawah pinggangnya bagi menyeIamatkan nyaw4nya.

 

Gambar: Daily Star
Gambar: Loren Schauers / SWNS via Daily Star

Difahamkan, pembed4han yang dijalani oleh Loren akibat tr4gedi itu membawa kepada pembuangan alat suIitnya kerana bahagian peIvis (tulang belakangnya) dikatakan hancur sepenuhnya.

Selepas kejadian ngeri itu, Loren yang berasal dari Great Falls di Montana itu menghabiskan tempoh selama tiga tahun untuk menjalani fasa pemulihan bagi menjalani kehidupan baharu.

Disebabkan masaIah sukar untuk bergerak, isterinya,  Sabia Reiche, 23, mengambil alih tugasan harian dan turut membantunya seperti menukar beg dan memandikannya mengikut waktu ditetapkan.

Bagaimanapun dalam pada itu, keadaan fizikal Loren yang tiada aIat suIit akibat dibuang semasa pembedahan tersebut turut mengundang persoalan daripada segelintir pihak.

Namun bagi Loren, perkara berkenaan dilihat sangat tidak mengh0rmati diri dan peribadinya. Dia dan isterinya menjelaskan bahawa mereka tidak pernah menjawab soalan sensitif sebegitu.

Gambar: Daily Star

Bagaimanapun pada 25 Ogos baru-baru ini, isterinya memuat naik satu hantaran penuh emosi di media sosialnya memberitahu ribuan pengikutnya tentang sesuatu yang ‘buruk’ telah berlaku.

“Kawan anda, Loren dimasukkan ke hospital (mungkin disebabkan sepsis), pasti ia akan jadi ‘ser0nok’ untuk mencuba dan meIawannya,” tulis perkongsian itu.

Difahamkan, sejak hantaran itu dimuat naik, tiada sebarang kemas kini terbaharu dimaklumkan oleh mereka.

Loren dimasukkan ke hospitaI beberapa hari selepas dana sumb4ngan awam menerusi platform GoFundMe yang diciptanya berjaya terkumpul sebanyak kira-kira RM402,000.

“Rawat4n itu akan memulihkan deria sentuhan dan pergerakan sepenuhnya di setiap tangan saya. Ia pastinya menjadi lebih bermakna buat hidup saya.

“Saya gembira mempunyai jutaan orang dan seorang yang sangat bermakna dalam menyokong saya untuk terus berjuang. Saya menghargai jasa kamu semua,” kata Loren di halaman GoFundMe seperti yang ditulis isterinya.

Gambar: Loren Schauers/SWNS via Daily Star

Sumber: Daily Star

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *