Lagi! Kanak-Kanak Dua Tahun KehiIangan Ny4wa Terjatuh Ke Dalam Perigi

Kanak-Kanak Dua Tahun Jatuh Perigi, Ditemui Meninggal Dunia

Seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun terj4tuh ke dalam sebuah perigi berkedalaman kira-kira 20 meter dalam satu kejadian di Ahad Benmossa, Morocco baru-baru ini.

Menurut Morocco World News, kanak-kanak lelaki tersebut terjatuh ke dalam perigi berkenaan pada petang Khamis, berdasarkan keterangan pihak berkuasa tempatan.

Pasukan keseIamatan tempatan dikerahkan ke lokasi kejadian yang terletak di wilayah Fkih ben Salah bagi menyeIamatkan kanak-kanak berkenaan menggunakan jentera.

Difahamkan, m4ngsa berjaya dibawa naik ke atas kira-kira dua jam kemudian, bagaimanapun dia disahkan sudah meninggaI dunia dipercayai akibat terperangkap.

Sementara itu, saluran televisyen Morocco, 2M melaporkan bahawa jen4zah kanak-kanak itu telah dibawa ke sebuah hospitaI di Ben-Mellal untuk dibed4h si4sat.

Gambar: Morocco World News

Mengingatkan Terhadap Tr4gedi Adik Rayan

Berdasarkan Iaporan-Iaporan media tempatan, kejadian itu mengingatkan semua dengan tr4gedi yang mirip pernah menimpa Adik Rayan dalam satu kejadian pada Februari lalu.

Pada awal Februari tahun ini, Adik Rayan yang berusia lima tahun ketika itu terj4tuh ke dalam sebuah perigi terbiar dengan kedalaman kira-kira 32 meter.

Kanak-kanak maIang itu terper4ngkap di dalamnya selama empat hari ketika pihak penyeIamat cuba untuk mengeluarkannya dari tempat tersebut.

Disebabkan bentuk bumi yang kompleks, pasukan penyeIamat terpaksa untuk menggali Iubang yang merentasi ratusan batu-batuan demi membuka jalan untuk menyeIamatkan m4ngsa.

Seusai sahaja baru mengeluarkannya dari perigi tersebut, Adik Rayan disahkan sudah tidak lagi berny4wa, yang mana telah membawa pengakhiran pedih bagi penduduk dunia untuk beberapa hari.

Kredit: BBC

Tr4gedi itu mend0rong seruan kepada pihak berkuasa untuk memperketatkan peraturan mengenai pembinaan telaga, bagi mengelakkan kemaIangan serupa berlaku pada masa hadapan.

Walaupun kerajaan Morocco pernah menubuhkan jawatankuasa dan sistem untuk mengisi telaga yang tidak digunakan serta melaksanakan peraturan yang ket4t, kejadian serupa masih berlaku di seluruh negara sejak kem4tian Adik Rayane.

Operasi penggerudian telaga di Morocco hanya boleh dijalankan dengan cara yang sah menerusi kebenaran rasmi dan mengikuti prosedur keselamatan.

Bagaimanapun ratusan laporan tempatan menunjukkan bahawa ramai orang yang menggerudi lubang air tersebut tanpa mengambil kira langkah keseIamatan.

Difahamkan, penggerudian telaga secara sah boleh menelan kos sebanyak MAD 1,000 (RM421.98) bagi permohonan yang betul.

Walaupun kerajaan memperkenalkan langkah huku’man baharu berdasarkan tragedi kem4tian Adik Rayane, namun ia tidak banyak membantu untuk menjadikan pembinaan telaga yang sah di sisi undang-undang lebih berpatutan.

Selain isu keseIamatan, penggerudian telaga h4ram juga boleh menyebabkan kebimbangan ekspIoitasi air kepada jiran.

Terdapat beberapa contoh penduduk memfailkan 4duan terhadap jiran yang menggerudi telaga h4ram, memetik kebimbangan terhadap sumber air mengalir di kawasan perumahan mereka.

Sumber: Morocco World News via SiakapkeIi

Leave a Reply

Your email address will not be published.