[Video] Ritual Lambung Bayi Baru Lahir Di Masjid Agar Jadi Wali?

Kelihatan b0doh dan tidak berakal dan mendatangkan m4rah. Mungkin ini yang sesuai diberikan kepada PERBUATAN seorang lelaki berk0piah yang melambung-lambung bayi di dalam masjid sambil berkata sesuatu seperti mengharapkan agar bayi tersebut akan menjadi wali suatu hari nanti.

Menurut video yang dimuatnaik pengguna Facebook bernama Faris Bin Hassan Gadneh itu kedengaran lelaki berkopiah itu menyebut sesuatu yang tidak jelas sebelum berkata, ‘anakku bawa untung, akhirnya jadi wali’ sambil diperhatikan jemaah lain dan di’amin’kan.

Tindakan mengan.cam keselamatan bayi tersebut membuatkan ramai m4rah dan menyifatkan perbuatan itu tiada asasnya serta mengatakan akan membah4yakan otak bayi yang masih rentan.

Ajaran Islam hanya mensyariatkan bayi baru lahir ditahnik, dicukur rambutnya setelah 7 hari, diberikan nama yang baik, dilakukan akikah dan didoakan. Semuanya dilakukan dengan teliti dan berhati-hati, bukannya dengan kasar apatah lagi dilambung-lambung!

Ajaran Islam sudah lengkap malah indah.

 

 

Komen Warganet

Shaken Baby Syndrome

Menurut Myhealth.gov, goncangan yang kuat berulang kali adalah penyebab kepada keadaan “Shaken Baby Syndrome”, penyebab ini telah diterima pakai buat masa sekarang.

Oleh kerana kanak-kanak mempunyai kawalan leher yang l3mah disertai dengan tekanan yang kuat, keadaan ini boleh menyebabkan keced3raan.

Goncangan yang kuat terhadap bahagian lembut tengkorak dan otak boleh menyebabkan tekanan kepada saluran d4rah dan ianya akan p3cah menyebabkan perd4rahan subdural.

Pada ketika ini, keadaan kanak-kanak yang mengalami “Shaken Baby Syndrome” disebabkan oleh goncangan yang kuat dan berulang, lalu mengalami keced3raan akibat dari goncangan tersebut.

Kesan

Kebanyakan bayi-bayi ini kelihatan sihat, tiada ker3takan di tengk0rak dan tiada l3bam-l3bam di badan. Namun bayi tersebut akan mengalami;

-kurang menyusu, muntah-muntah, d3mam yang rendah dan kemudian diikuti dengan sawan.

-keadaan r3sah g3lisah yang akut, muntah-muntah, sawan, kurang tindak balas, tidak sedarkan diri (k0ma) dan pernafasan yang tidak sekata.

Akibat

Akibat daripada keadaan ini adalah bergantung kepada ket3rukan goncangan yang dilakukan kepada kanak-kanak tersebut.

Oleh kerana otak bayi ini sangat s3nsitif dan mudah l3bam, dengan itu keced3raan daripada goncangan yang kuat dan kekurangan bekalan d4rah kepada otak semasa kanak-kanak mengalami sawan yang berpanjangan, berkemungkinan besar boleh menyebabkan kem4tian, kesuk4ran untuk belajar atau fungsi motor berkurangan.

Akibatnya akan menjadi lebih t3ruk lagi sekiranya kanak-kanak yang dimasukkan ke h0spital dalam keadaan tidak sedarkan diri (unc0nscious).

Semoga ibu bapa berhati-hati memberi bayi kepada siapa-siapa waima untuk dilakukan sesuatu yang berkait dengan agama.

Sumber : Facebook Faris / Myhealth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *