Tanpa Sebarang Gejala Cvd, Suami Muda Meningg4l Dunia

Hasrat seorang suami muda untuk mengetahui j4ntina bayi dalam k4ndungan isteri tidak kesampaian apabila dia pergi buat selama-lamanya selepas disahkan dij4ngkiti Cvd19 pagi semalam.

Pemergian Allahyarham Muhammad Share Selamat, 25, pada awal pagi semalam akibat j4ngkitan itu amat meng3jutkan isteri, Nazirah Zulkifli, 22, berikutan ketiadaan g3jala wabak berb4haya itu.

Nazirah berkata, arwah sempat menj4mah kambing b4kar ketika mereka mengadakan kenduri keluarga di kediaman di Kampung S0lok Pantai R0mbang, Tanjung Kling, Melaka, pada malam Sabtu lalu.

“Arwah tidak menunjukkan sebarang gejala menghid4p Cvd19 dan memaklumkan mahu ke P0rt Dickson, Negeri Sembilan selepas selesai kenduri pada jam 10 malam Sabtu lalu.

“Arwah pergi bersama beberapa rakan dengan menaiki kereta untuk menikmati makanan laut dan saya tidak menghalang hasratnya itu,” katanya ketika ditemui selepas peng3bumian di Tanah Perku.buran Islam Kampung Pantai Rombang, hari ini.

Abang Ipar Datang Rumah Maklumkan Suami Meningg4l Kerana Kem4langan

Nazirah berkata, dia amat terk3jut apabila abang iparnya, Azmi hadir di kediamannya pada jam 5 pagi semalam memaklumkan suaminya sudah meningg4l dunia akibat terbabit dalam kem4langan jalan raya.

Menurutnya, dunia tiba-tiba menjadi gelap sebaik saja menerima berita itu tetapi dia menguatkan semangat untuk ke H0spital Port Dickson bagi menguruskan j3nazah.

Apabila kami tiba di h0spital itu, barulah kami mendapat cerita sebenar daripada rakan arwah yang menyatakan ketika mereka makan, arwah tiba-tiba r3bah dan p3ngsan, lalu mereka membawanya ke h0spital.

“D0ktor mengesahkan arwah meningg4l dunia pada jam 3.30 pagi semalam kerana Cvd19 dan bukan akibat kemal4ngan jalan raya,” katanya.

Arwah Teruja Hendak Tahu Jantina Bayi Dalam Kandungan

Nazirah berkata, arwah sebelum itu begitu teruja untuk mengetahui jantina bayi pertama hasil pernikahan mereka pada Mac lalu.

“Kami merancang membuat imbasan kerana kandungan saya sudah mencapai 5 bulan sekarang tetapi arwah tidak sempat tahu jantina anaknya, apatah lagi menatap wajah anak.

“Walaupun pemergian arwah amat mengejutkan saya dan anggota keluarga yang lain, saya reda dengan kehendak Allah yang lebih menyayanginya,” katanya.

J3nazah dibawa dari Rumah M4yat H0spital P0rt Dickson pada jam 10 pagi ke tanah perku.buran dengan menggunakan perkhidmatan percuma van j3nazah Persatuan Kemanusiaan Tangga Batu (PeKeTB).

J3nazah dik3bumikan kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang lengkap dengan peralatan perlindungan diri (PPE) pada jam 12.30 tengah hari tadi.

Hanya Perhati Penge3bumian Dari Jauh

Anggota keluarga arwah dan anak kariah kampung hanya dibenarkan berada di pagar tanah ku.bur ketika peng3bumian dijalankan.

Sementara itu, Pengerusi PeKeTB, Rahiman Abu Hassan, 53, berkata, ketika membawa j3nazah arwah, dia dan anaknya, Nor Iman, 22, serta ahli jawatankuasa persatuan itu, Mohd Yusri Rojan, 48, turut memakai PPE.

“Kami doakan semoga Allah mengampunkan d0sa arwah dan mencucuri r0hnya dengan rahmat dan rahim-Nya,” katanya.

Takziah buat keluarga Allahyarham.

Sumber : Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *