Bagaikan ‘Tahu’, Karangan Pelajar Mengenai KemaIangan Jadi Kenyataan

Karangan Pelajar Mengenai KemaIangan Jadi Kenyataan

KUALA LUMPUR: Allahyarham Danial Danish Mohd Ali, 14, yang m4ut dalam kemaIangan empat kenderaan di Kilometer 135.7 Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) 1 pada Sabtu lalu, bagaikan ‘tahu’ apa yang akan berlaku tiga hari sebelum menemui ajaI dalam n4has terbabit.

Pelajar Tingkatan Dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Melawati itu seakan-akan mendapat firasat mengenai percutian keluarganya akan bertukar tr4gedi dalam satu karangannya ketika peperiksaan pada Rabu minggu lalu.

Danial menulis satu karangan Bahasa Melayu yang menceritakan kenderaan keluarganya mengalami kemaaIngan jalan raya.

Menerusi karangan itu, dia menulis ‘pada ketika itu di tengah jalan raya tengah sesak dan ada kereta mer3mpuh kereta keluarga saya. Selepas dia mer3mpuh dan kereta saya tidak boleh bergerak langsung’.

Dia juga menulis ‘keluarga saya telefon ‘towing’ (trak tunda), saya dan mak saya ikut orang yang menolong di tempat tadi dan kita orang duduk di tempat rehat dari pukul 6 petang hingga pukul 3 pagi’.

Dalam karangan itu, Danial juga menulis, ‘saya bosan menunggu ‘towing’ ambil kita orang dan kereta itu ‘total Iost’.

Memetik laporan FMT, pada malam kemaIangan itu berlaku, guru Danish sedang menanda karangan pelajar, termasuk kertasnya.

Selepas mendapat tahu tr4gedi itu keesokannya, guru terbabit menyemak semula karangan Danial dan terkejut dengan kandungannya.

Ibu saudara Danial, Azlina Mohamad, 44, memberitahu FMT, dia tergamam melihat butiran dalam karangan anak saudaranya.

“Karangan arwah (Danial) meng3jutkan saya. Saya tidak tahu apa yang boleh saya katakan mengenainya,” katanya.

Tangkap layar karangan sepanjang 159 patah perkataan itu dikongsi bapa saudara Danial, Azreen Mohamad di Facebook.

Beliau menulis, ‘Dapat SS (tangkap layar) karangan anak buah yang meninggaI, karangan yang ditulis seolah-olah menceritakan hal sebelum kemaIangan sebenar berlaku, mungkin isi karangan kebetulan mirip kejadian sebenar, semoga syurgalah tempat kamu, wahai Muhammad Danial Danish’.

Ibu Danial, adik serta tiga sepupunya masih dirawat di unit rawatan rapi Hospital Temerloh.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 pagi itu, Danial bersama datuk, Mohmed@Mohamed Shamsuddin, 75 dan neneknya, Kamariah Hamzah, 72, meninggaI dunia dalam n4has berkenaan.

Sebuah treler terb4bas ke lorong kecem4san mer3mpuh PROTON Exora dinaiki keluarga itu ketika mereka sedang dalam perjalanan untuk bercuti ke Terengganu dari ibu negara.

KemaIangan dipercayai berlaku apabila PROTON Exora yang mengalami ker0sakan sedang dinaikkan ke trak penunda di lorong kecem4san sebelum dirmpuh treler terbabit. Turut dirmpuh adalah sebuah PROTON Waja dinaiki empat sekeluarga.

Pemandu trak tunda turut terk0rban dalam n4has berkenaan.

Sumber : BH Online

Leave a Reply

Your email address will not be published.