“Kenapa Tidak?”-Suami Disaran Berpoligami Bendung Jang’kitan HlV

Timbalan Gabenor Jawa Barat, Uu Ruzhanul Ulum menyarankan agar para suami dibenarkan untuk berpoIigami bagi mengurangkan masalah jngkitan HlV dalam kalangan masyarakat.

Memetik laporan CNN Indonesia, Uu juga meminta lelaki yang sudah berkahwin supaya berhenti melakukan s3ks bebas kerana berpotensi menularkan HlV kepada isteri dan anak mereka.

“Agama juga memberi lampu hijau asalkan bersedia untuk berlaku adil, kenapa tidak? Lebih baik diberikan kebebasan untuk berpoiIigami,” katanya.

Menurutnya lagi, golongan suami mesti berkomunikasi dengan isteri jika merasakan bahawa dirinya mempunyai kebolehan untuk berpoIigami.

“Saya akan rujuk dengan Gabenor untuk adakan program (kahwin besar-besaran) bagi mereka yang tidak mempunyai wang. Kerajaan mesti menyahut kehendak masyarakat,” ujarnya.

Suami Disaran Berpoligami Bendung Jngkitan HlV – Timbalan Gabenor Jawa Barat

Tambahnya, berdasarkan data Suruhanjaya AlDS Bandung (KPA), terdapat 5,943 k3s positif HlV di Bandung sepanjang tempoh 1991 hingga 2021. Daripada jumlah itu, 11 peratus daripadanya adalah suri rumah.

Manakala, 6.9 peratus atau 414 kes’ pula melibatkan pelajar.

Salah satu punca penularan peny4kit itu dipercayai kerana suami melakukan hubungan s3ks tanpa perlindungan dengan pekerja s3ks.

Timbalan Gabenor itu berkata pendidikan berkaitan s3ks juga perlu diberikan secara lebih serius kepada generasi muda bagi mengelak perbuatan terIarang itu.

Sumber: CNN Indonesia

BACA JUGA :

PenggaI Kepala Makcik Sendiri Buat Sup Lada, Lelaki Disyaki KanibaI Berjaya Ditahan Ketika Jamah Sup

Seorang lelaki yang disyaki kanibaI telah berjaya ditahan poIis selepas did4kwa memenggaI kepala ibu saudaranya dan menggunakannya untuk membuat sup lada.

Menurut Daily Mail, suspek yang berusia 45 tahun itu telah memenggaI kepala ibu saudaranya menggunakan p4rang di ladang suami m4ngsa yang terletak di Oju.

Difahamkan susp3k telah memasak kepala tersebut menjadi sup dan menjamahnya sebelum dit4ngkap oleh saudara maranya pada 19 Ogos, Iapor akhbar Nigeria Daily Post.

Menurut penduduk tempatan, keluarga m4ngsa telah keluar mencarinya selepas dia tidak pulang dari ladang namun hanya dijumpai semasa susp3k sedang memakan kepaIanya.

Susp3k memberi keterangan kepada polis bahawa dia dan m4ngsa berg4duh menggunakan p4rang sebelum (baca selanjutnya…)

Leave a Reply

Your email address will not be published.