Kerana Cul1k Kanak-Kanak Albin0, 19 M4ut Dit3mbak Akibat Meru,suh

Polis Madagascar mengesahkan pada Selasa bahawa pegawainya memb*nuh 19 orang dan menced3rakan 21 yang lain selepas melepaskan t3mbakan ke atas perusuh yang marah kerana kes pencul1kan seorang kanak-kanak albin0.

Polis negara dalam satu kenyataan berkata 21 yang ced3ra masih dirawat di h0spital di Ikongo.

Ketua d0ktor h0spital itu, Tango Oscar Toky, mengesahkan angka kem4tian ketika bercakap kepada AFP pada Selasa.

Kira-kira 500 penunjuk perasaan bers3njatakan p3dang dan p4rang cuba memasuki balai polis, kata seorang pegawai polis yang terbabit kejadian t3mbakan itu memberitahu AFP, mahu bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Polis berkata, Ikongo, sebuah bandar kira-kira 350 kilometer di selatan ibu kota Antananarivo, kembali tenang pada Selasa, dengan pegawai tambahan dikerahkan untuk menjaga keamanan.

Siasatan terhadap kejadian itu sedang dijalankan, kata polis, sambil mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa.

Pencul1kan itu berlaku minggu lalu, menurut Jean-Brunelle Razafintsiandraofa, ahli parlimen daerah Ikongo.

Tiada butiran lanjut dikeluarkan mengenai kanak-kanak itu.

4 susp3k sudah ditang.kap dan ditahan, tetapi beberapa anggota masyarakat didakwa membuat keputusan untuk melaksanakan tindakan sendiri.

Ketua Polis Negara Andry Rakotondrazaka mempertahankan pegawai pada sidang akhbar Isnin, berkata mereka sudah melakukan segala yang mereka mampu untuk mengelak k0nfr0ntasi dan tidak mempunyai pilihan selain mempertahankan diri.

Cul1k Budak Albino Untuk Ritual S1hir

Beberapa negara sub-Sahara di Afrika sudah mengalami gelombang s3rangan g4nas terhadap penghidap albinisme, yang bahagian tubuhnya dicari untuk amalan s1hir dengan kepercayaan salah bahawa mereka membawa tuah dan kekayaan.

Albinisme disebabkan oleh kekurangan melanin, pigmen yang mewarnai kulit, rambut dan mata.

Keadaan genetik itu menjejaskan ratusan ribuan orang di seluruh dunia, terutamanya di Afrika.

Madagascar, sebuah negara pulau Lautan Hindi yang besar, disenaraikan antara yang termiskin di dunia.

Antara mang.sa yang pernah diambil jarinya.

Gigi, Tulang, Alat Sul1t, Ibu Jari Penghidap Albin0 Diambil

Menurut Insideover, kepercayaan khurafat masyarakat di kawasan tersebut menganggap individu albino sebagai r0h atau hantu dan bukan manusia.

Ini menyebabkan keselamatan individu penghidap albino di situ amat teran.cam.

Kepercayaan dan mitos yang sudah berakar berkurun lamanya sudah menjadi tradisi di situ.

Bahagian badan individu albino seperti gigi, tulang, alat sul1t dan ibu jari digunakan dalam ritual s1hir oleh dukun untuk tujuan kesihatan, kekayaan dan kejayaan.

Ramai penghidap albino termasuk kanak-kanak dan bayi telah dib*nuh untuk diambil bahagian badan tersebut. Bahagian tersebut akan dikeringkan, dihan.curkan dan dibungkus untuk dijual dalam perdagangan haram.

Mang.sa lain

Dekad terdahulu telah menyaksikan hampir 200 dibnuh dan 500 s3rangan terhadap penghidap albino dilaporkan di kawasan sub-Sahara. Bahkan, mungkin lebih tinggi, kerana banyak kes tidak dilaporkan.

Pembu.ru albino boleh meraih hingga $75,000 untuk satu m4yat manusia yang lengkap dan bagi sebelah tangan atau kaki boleh dijual dengan harga hampir $2,000.

Selain itu, mereka turut diperlakukan dengan begitu kej4m seperti diprk0sa kerana percaya tidak akan dij4ngkiti peny4kit jika melakukan perbuatan terku.tuk itu terhadap penghidap albino. Malahan mereka turut percaya semakin kuat mangsa menj3rit kerana kes4kitan akibat dipt0ng bahagian badan, semakin ‘berkuasa’ bahagian tersebut.

Memang meny3ramkan dan kasihan. Kajian dibuat turut mendapati 95% daripada warga di situ percaya kepada khu.rafat dan amalan s1hir.

Kerajaan di situ turut tidak dapat membendung dengan efektif pembur.uan individu albino.

Peju4ng hak asasi mencadangkan penghidap albino untuk mencari suaka di Barat namun ia bukanlah senang.

Hingga kini, individu albino di situ diselubungi ket4kutan dek keselamatan teran.cam.

Sumber : Hmetro/Insideover

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *