S3salan Tukar J4ntina | JAKIM Hantar Pasukan Audit Halal Ke Australia

Semakin menuju ke pengakhiran ini, semakin ligat kel0mpok ‘Eljibiti’ menuntut ‘hak’ mereka. Terkini, susulan desakan demi desakan dari kel0mpok ini, negara jiran telah memansuhkan undang-undang j3nayah s3ks sesama lelaki. Malahan, masyarakat diseru pula untuk menerima golongan ini di situ.

Namun, dalam kegembiraan ‘kaum Nabi Luth’ seluruh dunia ini meraikan ‘kemenangan’, ada juga seorang dua dari kaum ini akhirnya meny3sal dengan tindakan mereka menukar j4ntina.

Seorang wanita Australia yang membuat keputusan menukar j4ntina kepada lelaki meny4man pakar psikiatri selepas menyedari tindakannya itu satu kesilapan.

S3salan Seorang Wanita

Jay Langadinos, 31, mengambil tindakan undang-undang itu selepas dia k3sal tidak boleh memiliki zuriat berikutan pakar terbabit meluluskan rawatan h0rmon wanita kepada lelaki selepas hanya satu sesi kaunseling.

Wanita itu, itu menandatangani 2 pemb3dahan membu4ng p4yud4ra dan r4himnya pada usianya 19 tahun selepas kali pertama bertemu dengan pakar psikiatri veteran Sydney, Dr Patrick T00hey pada Mei 2010.

Pada ketika itu, dia dirujuk kepada Toohey oleh pakar end0krinnya untuk menentukan sama ada dia sesuai menukar j4ntina.

Pakar itu menulis, Langadinos masih sangat muda dan memerlukan kaunseling psikiatri sebelum memulakan rawatan h0rmon, menurut pernyataan tuntutan yang difailkan di Mahkamah Agung New S0uth Wales.

Selepas pertemuan pertamanya dengan remaja itu, Toohey membuat kesimpulan, Langadinos mengalami disf0ria j4ntina dan sesuai untuk terapi test0steron.

3 kali pertemuan dilakukan sebelum wanita itu benar-benar melakukan pemb3dahan membuang organ tersebut.

Setelah menyedari tindakannya silap, berlaku proses saman-menyaman turun naik mahkamah berlanjutan bertahun lamanya.

Dalam sesi temu bual bersama saluran berita, Australia Age dan the Sydney Morning Herald, wanita itu berkata, dia membuat keputusan menukar j4ntina selepas menyedari dia tertarik dengan gadis selain tidak berpuas hati dengan dirinya sebagai seorang wanita.

Demikian s3salan yang kini tiada gunanya. Nasi sudah menjadi bubur.

JAKIM Hantar Pasukan Audit Halal Ke Australia

Berkata tentang tukar j4ntina teringat pula Sajat yang kini berada di Australia. Moga dia kembali kepada fitrahnya seorang lelaki.

Berkata tentang Australia, teringat kes heboh tentang daging import tak halal dari Australia Mei lepas.

Tidak duduk diam, semalam dilaporkan JAKIM bertindak menghantar pasukan ke Australia bulan ini bagi melakukan pengesahan audit halal di l0ji semb3lihan Thomas Foods Industries (TFI) yang membekalkan d4ging ke Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata ia susulan pengesahan oleh Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia Inc (SICHMA) bahawa berlaku pelang.garan pr0tokol halal dalam proses peny3mbelihan.

“Kita tidak boleh senyap berkaitan bab halal dan haram ini. Tidak munasabah bagi pihak Jakim untuk tidak bertindak kerana piawaian bagi mendapatkan pengesahan halal adalah ke.tat dan dipandang tinggi oleh orang ramai. Pada September ini, pasukan audit dari Jakim akan ke sana bagi menjalankan tindakan,” katanya.

Pada 13 Mei lepas, kelulusan peny3mbelihan yang diberikan kepada syarikat yang diiktiraf halal oleh Malaysia di Australia, Thomas Foods International Lobethal dig4ntung serta-merta sehingga suatu hasil siasatan menyeluruh diperoleh.

Dilapor ia susulan status halal rumah penyemb3lihan itu yang diragui apabila pr0sedur didakwa tidak mengikut syariat Islam berdasarkan bukti rakaman vide0 dan gambar menunjukkan haiwan-haiwan dil3maskan dalam takungan d4rah binatang yang disemb3lih terdahulu dan haiwan itu m4ti akibat l3mas bukannya kerana disemb3lih.

‘Ayid’ Dicari JAKIM

Sementara itu, Idris berkata isu seorang wanita yang didakwa mengerjakan umrah dengan berpakaian ihram lengkap seperti lelaki akan diambil tindakan oleh pihak berkuasa agama negeri.

“Seperti yang kita tahu, wanita tersebut telah pulang dari mengerjakan umrah namun kami masih belum mendapatkan maklumat bagi mengesannya. Pejabat agama di negeri wanita tersebut tinggal akan memanggilnya apabila kami dapat maklumat,” katanya.

Dilapor pada 12 Ogos, tular menerusi media sosial mengenai wanita berkenaan berada di Tanah Suci Makkah dengan lengkap berpakaian ihram seperti jemaah umrah lelaki dan difahamkan wanita itu ke Tanah Suci dengan menggunakan visa pelancong dan bukan menerusi khidmat agensi umrah.

JAKIM Bantah K0nsert

Mengulas mengenai isu bantahan penganjuran k0nsert artis antarabangsa di negara ini, Idris berkata setiap perkara perlu ada batasan dan mengikut panduan yang sebenar.

“Islam tidak antihiburan dan s0sial tetapi perlu ada hadnya. Sepertimana Islam tidak anti orang makan dan minum namun pasti ada batasan. Apa yang boleh makan, apa yang tidak boleh.

“Jangan kita anggap semua benda perlu ada kebebasan. Kalau begitu tidak perlu ada undang-undang. Kalau mahu bercakap tentang ‘freed0m’ (kebebasan), cakap tentang semua bab, jangan sesetengah perkara tidak mahu ikut pula,” katanya.

Semalam, hanya wakil Jakim sahaja yang dilaporkan memban.tah penganjuran k0nsert artis barat dalam sesi mesyuarat bersama pelbagai agensi baru-baru ini manakala 15 lagi agensi meny0kong penganjuran diteruskan.

Beginilah lumrah akhir masa, kebenaran akan menjadi asing. Beruntunglah mereka yang memilih jalan kebenaran yang ‘asing’.

Sumber : Hmetro 1, 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *