Tr4gis, Bapa Saksikan Kepala Bayi Pu,tus, Tertinggal Dalam R4him Ibu

Tr4gis dan memi.lukan. Seorang lelaki, Khaidir berdepan detik tr4uma dalam hidupnya apabila dia menjadi saksi kepala bayinya sendiri terpu.tus ketika dilahirkan di Pusat Kesihatan Masyarakat Gadjah Mada, Tembilahan, Indragiri Hilir, Riau, Indonesia pada 26 Ogos baru-baru ini.

Lebih mengejutkan lagi apabila kepala bayi itu tertinggal di dalam perut isterinya, Nova Hidayati.

Difahamkan, kejadian kepala anaknya terpu.tus dan tertinggal di dalam perut disaksikan sendiri oleh bapa bayi berkenaan ketika isterinya sedang bersalin.

Menurut peguam yang mewakili keluarga mangsa, si bapa terkejut apabila melihat d4rah memancut keluar ketika ins1den terbabit berlaku.

Pukesmas Gadjah Mada

Kata Khaidir, “Pertamanya kaki bayi yang dikeluarkan, setelah itu keluar tangan, kepala bayi masih di dalam, sul1t dikeluarkan,”

Beberapa bidan kemudian cuba menarik bayi itu beberapa kali malahan sehingga ada bidan yang terpaksa naik ke atas tempat bersalin.

“Badan anak keluar, tapi terpisah dari kepala. Jadi kepala anak saya masih tertinggal di dalam. Kepala bayi saya pu.tus,” katanya lagi dengan h1ba.

Susulan daripada itu, Nova dihantar ke h0spital umum Puri Husada untuk mendapatkan rawatan perubatan bagi mengeluarkan kepala bayi yang tertinggal di dalam perutnya.

 

Keluarga mangsa turut meluahkan rasa kec3wa dengan kejadian berkenaan dan meng3syaki bahawa 3 orang bidan di pusat kesihatan itu telah melakukan kecu.aian sehingga melibatkan nyawa anaknya.

Kami mengesyaki ia adalah salah laku kerana bayi terbabit berada dalam keadaan s0ngsang, jadi d0ktor sepatutnya mengendalikan proses bersalin itu dan bukannya bidan.

Sementara itu, pada  Ketua Pusat Kesihatan Gajah Mada, Marlina, mengesahkan kejadian berkenaan dan memaklumkan bahawa pasukan pakar sedang menyiasat punca sebenar kejadian terbabit.

Saya tak boleh cerita banyak. Pasukan audit dan pasukan pakar dah dikerah bagi menjalankan siasatan.

Bayi Hydrocephalus

“Bayi ini ada kelainan waktu diperiksa di dokt0r kandungan. Alami hidrosefalus,” kata pengacara keluarga, Hendri Irawan, dalam satu kenyataan pada Khamis mengulas kes tersebut.

Ia adalah masalah keca.catan pada tempurung kepala bayi akibat pengumpulan cecair cerebrospinal (CSF).

Keadaan hydrocephalus. – gambar hiasan

Kes Berakhir Damai

Setelah siasatan dijalankan dan situasi sebenar sudah dikenalpasti akhirnya kes tersebut berakhir dengan damai antara pusat kesihatan tersebut dengan kedua suami isteri itu.

Kata Marlina pada Khamis, “Hari ini kita sudah selesai proses mediasi bersama keluarga. Intinya niat kita menolong saat itu, semua sudah kita jelaskan kepada keluarga,”

Marlina mengatakan semua prosedur dan penyelesaian sudah dilakukan dengan baik. Marlina juga mengesahkan bidan yang ada pada waktu kejadian berusaha menyelamatkan bayi dan si ibu.

“Kemarin itu intinya penyelamatan, ya kita mau menolong kerana sudah keluar,”

“Sudah selesai semua. Tadi sudah mediasi di pusat kesihatan, polis, dinas (pemimpin setempat) semua hadir di Puskesmas (pusat kesihatan masyarakat), ini baru selesai malam,” ujar Marlina.

Takziah buat kedua ibu bapa ini. Sesungguhnya setiap ujian pasti diiringi dengan hikmah tersendiri. Semoga mereka dikurniakan rezeki cahaya mata lain yang sihat walafiat.

Sumber : Merdeka/ Detik 1, 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *