‘Tergamaknya Ibu’ Anak 0KU Ditinggal Bersendirian Di Rumah, T3rjun Dari Apartmen

Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna. Tidak tahu apa m0tif sebenar seorang ibu meninggalkan anaknya yang autistik bersendirian di rumah, hingga anaknya bertindak luar jangkaan.

Seorang ibu tergamak meninggalkan anak lelaki berusia 13 tahun yang juga orang kurang upaya (0KU) seorang diri di rumahnya di Taman Melawati, Ampang Jaya dan menginap di sebuah hotel.

Wanita berusia 43 tahun yang bekerja di bahagian kewangan itu melakukannya kerana katanya mahu membawa anak bongsunya ke latihan berenang.

Namun trag3di m4lang menimpa apabila anak ke-2nya itu yang mempunyai masalah pembelajaran dan aut.isme, bertindak t3rjun dari tingkat 1 apartmen mereka sebelum terjat.uh di atas kereta, kelmarin (3Sept).

Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, berkata, wanita terbabit pada mulanya menerima panggilan daripada bekas suaminya pada jam 8.32 pagi memaklumkan anak mereka ter.jun dari kediaman terbabit.

Menurutnya, mangsa ter.jun dari tingkat 1 dan jat.uh ke atas kereta.

5 Jahitan Di Kepala, Tangan Kanak R3tak, Muka Ced3ra

“Mangsa mengalami keced3raan iaitu 5 jahitan di bahagian kepala, tangan sebelah kanan r3tak dan ced3ra di muka.

“Mangsa kini sedang dirawat di H0spital Ampang,” katanya dalam kenyataan semalam.

Mohamad Farouk berkata, dipercayai semasa kejadian ibunya meninggalkan mangsa seorang diri di kediaman sejak jam 9.15 malam kelmarin (2 Sept) kerana membawa anak perempuan yang berusia 5 tahun pergi latihan renang dan bermalam di hotel di Damansara.

“Susulan itu, pada jam 2 petang tadi (4 Sept), sepasukan polis dari Bahagian Siasatan J3nayah membuat tang.kapan terhadap wanita terbabit.

“Susp3k akan dir3man di Mah.kamah Ampang esok (5 Sept) dan kes disia.sat mengikut S3ksyen31 (1) Akta Kanak-Kanak 2001 yang merujuk kepada kesalahan pengani4yaan, penga.baian, pembu.angan atau pende.dahan kanak-kanak,” katanya.

Secara umumnya, individu 0KU memerlukan penjagaan berterusan, tidak boleh ditinggalkan dalam tempoh yang lama tanpa pengawasan apatah lagi membiarkannya berseorangan di rumah semalaman.

Sumber : Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *