Dianggap Sisa ‘Vampire’, R4ngka M4yat Wanita Bersabit & Ibu Jari Berkunci Ditemui!

R4ngka M4yat Wanita Bersabit & Ibu Jari Berkunci Ditemui

Dianggap sebagai sisa v4mpire, r4ngka m4yat wanita bersabit di leher dan ibu jadi berkunci ditemui sepasukan ahli arkeologi baru-baru ini.

Sebelum ini, Poland yang terletak di Eropah Tengah amat dikenali dengan penemuan prasejarah yang dikenali sebagai sisa-sisa ‘v4mpire’ sehingga menjadikan negara itu sebagai ‘tuan rumah’ atas penemuan yang biasa ditemui.

Jari terkunci dan bersabit di leher, demikian keadaan satu r4ngka m4yat wanita yang dikatakan sebagai sisa-sisa ‘v4mpire’ ditemui pasukan arkeologi Universiti Nicholas Copernicus, di Kampung Pien, Tenggara Poland baru-baru ini.

Menurut Daily Star, ada teori mengatakan bahawa kunci dan sabit di leher r4ngka m4yat wanita itu adalah bertujuan ‘mengekalkan’ kedudukannya di dalam ku bur yang ditanam dalam keadaan peIik pada abad ke-17 dulu.

Selain kunci dan sabit, m4yat tersebut turut dipakaikan sutera dikepalanya, menunjukkan wanita itu memegang status sosial yang tinggi dalam masyarakat semasa hayatnya.

Ketua pasukan arkeologi tersebut, Profesor Dariusz Poliński berkata, unsur-unsur aneh pengebumian itu merupakan pegangan teguh masyarakat terhadap ‘kepulangan orang m4ti’ ketika zaman itu, katanya di Mail Online.

Mengulas lanjut, beliau berkata cara-cara untuk melindungi orang m4ti daripada ‘kembali ‘termasuk mem0tong kepala atau kaki, adalah dengan meletakan si m4ti menghadap ke bawah tanah, memb4kar serta mengh4ncurkan mereka dengan batu.

“Sabit itu tidak diletakkan rata tetapi (diletakkan) di leher, dengan cara itu jika si m4ti cuba untuk bangun kemungkinan besar kepalanya akan dip0tong atau cedera,” katanya.

Tambahnya lagi, ibu jari yang dikunci pada kiri r4ngka itu kemungkinan melambangkan ‘penutupan dunia dan kemustahilan untuk kembali’.

Terdahulu pada tahun 2016 di Bulgaria, pasukan arkeologi turut menemui ‘v4mpire’ m4yat seorang lelaki berusia 40-an dengan sebatang besi dipalu di dadanya di Perperikon, selatan Thracian.

Dalam masa sama, kakinya juga dialihkan dan diletakkan di sebelah m4yatnya.

Ahli arkeologi yang ditugaskan, Nikolai Ovcharov berkata kepada Telegraph, m4yat sisa-sisa ‘vampire’ masih dijumpai ekoran daripada ritu4l ‘anti-v4mpire’ yang dijalankan.

“Kami tidak meragui bahawa sekali lagi kami melihat ritu4l anti-v4mpire dijalankan”, katanya.

Sumber: Daily Star

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *