Terlantar, Ibu Tunggal Hilang Tempurung Kepala

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Seorang ibu tunggal ini hanya mampu terlantar selepas terlibat dalam kema,langan apabila motosikal yang ditungganginya me­lang,gar sebuah ke­reta yang memasuki simpang secara tiba-tiba pada Januari lalu.

Akibat kema,langan itu,  Hanisah Mohamad, 34, terpaksa menjalani pemb3dahan membuang beberapa bahagian di tempurung kepalanya.

Abangnya, Kamal, 39, berkata kemal,angan itu menyebabkan Hanisah mengalami pend4rahan 0tak dan keced3raan di beberapa lagi angg0ta badan seperti mata, jari serta ping.gul.

“Sejak dibawa pulang dari H0spital Raja Permaisuri Bainun, Ip0h setelah kira-kira 2 bulan menjalani rawa.tan di sana, Hanisah bergan.tung hidup sepenuh­nya dengan kami.

“Dia tidak mampu berbuat apa-apa. Selain saya, turut menjaganya ialah ibu, Azizah Hussin, 62; ibu saudaranya, Rokiah, 54, dan 2 anaknya berusia 12 dan 10 tahun,” katanya.

Menurut Kamal, mereka sekeluarga reda dengan nasib yang dialami Hanisah dan berusaha sedaya-upaya untuk menjaganya di kediamannya di Kampung Dato Seri Kamaruddin, Manjung, Perak.

Tidak Boleh Panas, Elak Dis3rang Sa,wan

Bagaimanapun, katanya, terdapat beberapa ca,baran yang dihadapi mereka dalam menjaga Hanisah, antaranya memastikan supaya dia tidak berasa pa.nas kerana suhu terlalu tinggi akan menyebabkannya mudah dis3­rang sa.wan.

“Setakat ini boleh dikatakan antara 5 hingga 6 kali sebulan dia dis3rang sa.wan.

“Memang kami tidak boleh meninggalkannya terlalu lama,” ujarnya.

Menurut Kamal, Hanisah be­kerja sebagai penjual sate ikan sebelum kema.langan dan dia menggunakan pendapatannya itu untuk menyara keluarga.

“Walaupun kehila­ngan sumber pendapatan, masih ada pihak yang tampil membantu meringankan bebannya seperti Baitulmal dan penduduk.

“Ini kerana, perbelanjaan sebulan bagi menjaga Hanisah mencecah RM1,000 sebulan. Antara barang keperluannya termasuk susu, lampin selain k0s rawa.tan menukar tiub,” katanya.

Melambung, D4rah Mengalir Laju Dari Telinga

Rakannya yang juga pemb0nceng ketika kema.langan tersebut, Nurhasniza Husin, 39, berkata, insi,den itu berlaku apabila pemandu sebuah kereta memasuki simpang secara tiba-tiba.

“Saya masih ingat dengan jelas keadaan Hanisah selepas kami melambung setelah dir3mpuh. D4rah mengalir laju dari telinga­nya dan sejak itu, keadaan sudah tidak sama lagi,” ujarnya.

Tangkap layar daripada artikel Kosmo bertarikh 6 September 2022.

Semoga segala beban kes4kitan ditang.gung oleh Hanisah diangkat, diberikan kesembuhan oleh yang Maha Esa. Semoga dimurahkan rezeki bagi keluarganya yang setia menjaganya.

Sumber : Kosmo

[MAKLUMAN! Pihak Harmagidun tidak bekerjasama dengan mana-mana pihak untuk mencari dana buat keluarga ini. Maklumat nombor akaun Cuma dipanjangkan daripada artikel asal Kosmo. Segala tindakan adalah atas tanggungjawab sendiri. Terima kasih]

Leave a Reply

Your email address will not be published.