Dihujani P3luru, Nyawa Jadi T4ruhan, Tetap Tak Gentar, Tak Menyerah

Besar ertinya kemerdekaan yang dikecapi oleh kita rakyat Malaysia yang ada pada hari ini. Tanpa perju,angan pasukan ten.tera negara, kemerdekaan bukanlah suatu yang mudah didapati.

Meskipun sudah lebih 50 tahun berlalu, peristiwa pert3mpuran pasukan keselamatan dengan pengg4nas k0munis masih kekal sebagai antara sejarah negara yang membawa kepada keamanan dan keharmonian dinikmati Malaysia sehingga kini.

Di sebalik kejayaan itu, antara wira tak didendang yang terlibat adalah dalam kalangan veteran Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terbabit misi bantuan dan menyelamatkan angg0ta t3ntera dari kawasan k0munis menggunakan helik0pter Nuri.

Demi tugas pada negara yang ketika itu berhadapan anc4man k0munis, mereka juga perlu f0kus kepada amanah untuk memastikan misi menangani k0munis berjaya.

Helikopter Nuri Dit3mbak

Bekas anggota TUDM, Mohsain Hashim, 73, berkata, pengalaman berhadapan detik c3mas helik0pter Nuri dinaiki dit3mbak k0munis ketika terbabit dalam Ops Selamat Sawadee pada 1977 masih tersemat dalam ingatannya.

Katanya, semasa operasi itu beliau baru beberapa bulan bertugas di 3 Skuadron TUDM Butterwoth, Pulau Pinang sebaik menamatkan latihan asas pasukan udara di Pahang, dengan pangkat sarjan.

 

3 Ins1den | Insiden Pertama – 17 Ogos 1978 – Bulan Puasa

Beliau yang memulakan perkhidmatan dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada 1971 sebelum menyertai TUDM pada 1976, berdepan 3 ins1den ditembak komunis yang menyebabkan 2 anggota terk0rban.

Peristiwa pertama berlaku pada 17 Ogos 1978 ketika sedang membuat persiapan untuk berbuka puasa, kami menerima maklumat seorang angg0ta t3ntera ced3ra dit3mbak k0munis di Kroh, Perak, dan kami diarahkan membawanya keluar.

“Kami segera bergerak ke lokasi dan ketika mahu melakukan pendaratan selepas memastikan kawasan itu selamat, kami dikejutkan dengan beberapa t3mbakan yang mengenai cermin dan badan helik0pter.

“Seorang rakan setugas, Lans Koperal Ismail Ahmad yang berada di dalam helikopter turut terkena t3mbakan. Ismail yang ced3ra parah di perut dibawa ke H0spital Pulau Pinang dan disahkan meningg4l dunia ketika menerima rawatan,” katanya kepada Harian Metro.

Insi1en Kedua – 31 Oktober 1978

Bercerita lanjut, Mohsain berkata, ins1den ke-2 berlaku pada 31 Oktober 1978 ketika pasukannya ditugaskan menghantar bekalan di sempadan Perak sebelum helikopter dinaiki dit3mbak k0munis ketika melakukan pendaratan.

Beliau berkata, dalam kejadian itu seorang lagi rakan setugasnya ced3ra terkena t3mbakan di bahagian dada.

 

Ins1den Ketiga – 3 Mac 1979

“Antara ins1den sukar dilupakan pada 3 Mac 1979 apabila saya sendiri terkena t3mbakan di tangan kiri ketika membantu angg0ta tentera keluar dari kawasan k0munis.

“Ketika saya sedang membawa seorang angg0ta keluar, dia dit3mbak m4ti di bahagian dahi. Saya segera mengangkatnya masuk ke dalam helik0pter tanpa menyedari tangan saya juga ced3ra terkena t3mbakan,” katanya.

Tidak Gentar, Akhirnya 1989 K0munis Letak S3njata

Walaupun nyawa menjadi t4ruhan, anak kelahiran Negeri Sembilan itu mengakui tidak sedikit berasa gentar sebaliknya menaikkan lagi semangat beliau menentang mu,suh negara yang akhirnya membawa kepada peletakan s3njata puak k0munis pada 1989.

Kerana keberanian itu, beliau pernah dianugerahkan Kepujian Perutusan Keberanian (KPK) oleh Yang di-Pertuan Ag0ng pada 1979.

Menurutnya selepas selesai operasi berkenaan, beliau terbabit dengan beberapa lagi operasi lain bersama pesawat pengangkut C-130 milik TUDM.

Pada akhir perkhidmatannya, Mohsain bertugas di TUDM Kuala Lumpur sehingga 1992.

Semoga perju4ngan perwira-perwira negara ini terus dihargai oleh generasi kini dan seterusnya.

Terima kasih kesatria-kesatria Malaysia!

Sumber : Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published.