RM6k Atau Lempar’ Dalam Sungai, PencuIik Ugut’ Pemilik Bayar Wang Tebusan Sebagai Pertukaran Kucing

“RM6k Atau Lempar’ Dalam Sungai..”

Seorang lelaki yang kehilangan seekor kucing diIaporkan telah dihubungi melalui aplikasi WhatsApp pada 3 September lalu dari seorang lelaki yang mengaku telah mencuIik kucing miliknya.

Menurut Sinar Harian, pemilik kucing tersebut diu’gut untuk menyediakan wang tebus4n sebagai pertukaran dengan haiwan tersebut.

Menerusi perkongsian di Facebook Persatuan Haiwan Malaysia, kucing itu dilap0rkan hiIang pada jam 11 pagi, 1 September lalu di kawasan Taman Kwan Ming, Kuching, Sarawak.

Pemilik kucing itu difahamkan menerima mesej di WhatsApp dari individu tidak dikenali yang mengaku mencuIik kucing tersebut dengan menyertakan sekali gambar serta video kucing milik lelaki berkenaan.

PencuIik berkenaan juga turut dilap0rkan meminta wang tebus4n sebanyak RM 6,000 yang perlu dibayar sebelum jam 6 petang.

Difahamakan, lokasi untuk menuntut kucing itu akan diberitahu pada malam selepas pembayaran wang tebus4n dilakukan.

Menurut Sinar Harian, pencuIik telah mengugut akan meIemparkan kucing itu ke dalam sungai sekiranya pemilik gagaI membuat bayaran wang tebus4n yang diminta.

PencuIik turut memberi am4ran agar pemilik hadir membawa wang itu seorang diri dan tidak membuat sebarang tindakan yang menimbulkan kem4rahan pencuIik.

Susulan kejadian itu, pemilik kucing itu dilap0rkan telah membuat satu lap0ran p0lis sehari selepas menerima ugut4n di Balai P0lis Sekama, Kuching.

Kemudian pemilik kucing itu pergi ke Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di Icom Squere, Kuching, Sarawak untuk mengesan nombor telefon pencuIik.

Presiden Persatuan Haiwan Malaysia, Arie Dwi Andikat berkata, kes tersebut merupakan jen4yah pencuIikan yang melibatkan kucing dan wang tebus4n ribuan ringgit yang pertama berlaku di Malaysia.

Dalam perkongsian lain, Animal Malaysia mengharapkan agar PD RM Sarawak memandang serius k3s ini dan tindakan segera harus diambil supaya pencuIik kucing itu berjaya ditangkap.

Jen4yah pencuIikan kucing ini juga perlu diberi perhatian kerana ia melibatkan ny4wa, wang ringgit, em0si pemilik dan keseIamatan haiwan dengan pemiliknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.