Keluarga, Ibu Berpntang Bersama Bayi 21 Hari HiIang Tempat Berteduh, Diusir Keluar Rumah Kerana KonfIik Keluarga

Keluarga, Ibu Berpntang Bersama Bayi 21 Hari HiIang Tempat Berteduh

Menerusi perkongsian di Facebook, pihak MAIWP menerima lap0ran yang menyatakan sebuah keluarga telah kehiIangan tempat tinggal setelah diu’sir keluar daripada rumah.

Gambar : Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan

Lebih memilukan apabila mereka mendapati bahawa salah seorang daripada ahli keluarga tersebut merupakan bayi yang baru berusia 21 hari dan ibu kepada bayi tersebut dalam keadaan Iemah kerana masih dalam tempoh berpntang.

Ketua keluarga mengambil keputusan membawa isteri dan tiga anak kecilnya itu keluar daripada rumah yang didiami mereka selama ini secara serta merta disebabkan mempunyai konfIik keluarga yang s3rius.

Gambar : Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan

Dia bersama keluarganya yang tidak mempunyai arah tujuan dan secara tidak sengaja tiba di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur (PTGKL) untuk mencari tempat berteduh.

Ekoran itu, pihak MAIWP terus mengambil tindakan dengan menempatkan keIuarga tersebut di Anjung Singgah kerana penempatan di PTGKL tidak sesuai bagi keluarga menginap.

“Pegawai bertugas tanpa berlengah masa selain menghubungi MAIWP, mereka terus bertindak dengan menempatkan keluarga ini di Anjung Singgah memandangkan penempatan PTGKL tidak sesuai untuk keluarga menginap.”

Dilap0rkan, keadaan keluarga suk4r kerana ketua keluarga tersebut baru sahaja mendapatkan pekerjaan baharu sebagai mekanik dan sudah pasti belum menerima gaji pertama.

Gambar : Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan

“Berbekalkan dengan sumber kewangan yang terhad, tidak banyak tindakan yang dapat dibuat oleh si suami selain meraih bantuan.

“Pihak MAIWP dan Anjung Singgah yang berada di bawah kelolaan Yayasan Kebajikan Negara akan bekerjasama untuk mencari jalan bagi membantu keluarga ini secepat mungkin,” ujarnya.

MWAIP

Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan merupakan satu organisasi yang aktif memberikan pertolongan kepada orang awam yang dalam kesusahan dan terutamanya kepada golongan asnaf.

Pihak MAIWP sentiasa bersedia untuk membantu sesiapa sahaja yang tergolong dalam golongan fakir, miskin dan muallaf tanpa mengira status individu atau keluarga yang berada dalam kesusahan.

Sumber : Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *