Wanita ‘Bert4rung’ Bersenj4takan Lengan Demi SeIamatkan Bayinya Daripada Di Makan Pak Belang

Wanita ‘Bertarung’ Dengan Harimau

New Delhi: Bagi menyeIamatkan bayinya, wanita di Madhya Pradesh, India, sanggup bertarung nyawa hingga ceder4 selepas bergeIut dengan seekor harimau.

BBC News meIaporkan, Choudhary tidak menggunakan senjat4 sebaliknya bergelut dengan harimau itu menggunakan tangannya.

Insiden itu berlaku pada Ahad di pinggir Rizab Harimau Bandhavgarh.

Choudhary dan bayinya yang berusia 15 bulan berada di padang sebelum seekor harimau keluar dari semak dan menyer4ng anaknya.

The Times of India meIaporkan bahawa harimau itu membenamkan giginya ke dalam kepala bayi dan cuba menarik kanak-kanak itu, tetapi Choudhary tidak berdiam sebaliknya cuba meIawan walaupun berseorangan.

J3ritannya meminta t0long menarik perhatian kampung dari kawasan berhampiran yang sampai ke tempat kejadian dengan kayu dan menghaIau harimau itu.

WANITA berkenaan mengalami keceder4an lebih t3ruk daripada bayinya.

Ibu itu diIaporkan ceder4 dalam bahagian dalam badannya, manakala anak lelakinya Iuka di kepala.

Wanita tersebut bersama bayinya kemudian telah dibawa ke unit raw4tan rapi dan diberi suntikn 4nti-r4bies, kata pakar bed4h awam Dr Misthi Ruhela di bandar Jabalpur, menurut BBC.

Seorang dktor memberitahu BBC Hindi bahawa Iuka pada badan bayi itu tidak s3rius dan dia hanya memerlukan raw4tan di bahagian kepala sahaja.

Tetapi menurut lap0ran, ibunya mengalami Iuka di bahagian paru-paru akibat dic4kar dan beberapa bahagian badannya turut mengalami Iuka yang dalam.

Ser4ngan haiwan terhadap penduduk yang tinggal di sekitar rizab h4rimau bukan perkara luar biasa.

Penduduk memberitahu BBC yang selain harimau, gajah juga pernah mencer0boh masuk kampung dan mer0sakkan tanaman mereka.

Di India, mereka yang tinggal di kawasan berhampiran dengan hutan dan taman negara menyaksikan peningkatan k0nflik manusia-haiwan.

Pakar berkata hal itu berlaku kerana pembandaran pesat memusn4hkan habitat semula jadi, memaksa haiwan memasuki kampung dan bandar untuk mencari m4ngsa dan perlindungan.

Sumber : Metro & Siakapkeli

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *