“Benda Apa Gigit?”- Ikan Jerung Gergasi Ditemui Dengan Kesan Gigitan Besar Pada Badan, Cetus Tanda Tanya

“Benda Apa Gigit?”

Seorang penyelam membuat penemuan yang menggmparkan apabila berjaya merakam foto seekor ikan jerung putih gergasi dengan kesan gigitan besar pada badannya.

Foto-foto berkenaan dirakam oleh Jalil Najafov, 40, ketika dia menyelam di kawasan Isla Guadalupe di Mexico.

Menurutnya, dia melihat ikan jerung berkenaan menyelam di kawasan berdekatan pulau berkenaan sebelum menyedari kesan gigit4n mist3ri pada badan pemngsa laut yang g4nas itu.

Tidak dapat dipastikan bagaimana ikan berkenaan mendapat kesan gigitan tersebut atau haiwan apa yang bertanggungjawab memberi parut sebegitu, namun yang pasti, kesan gigit4n tersebut besar dan men4kutkan.

”Saya sangat terk3jut kerana sepanjang saya hidup, saya tidak pernah melihat perkara seperti ini. Bekas gigitan ini sangat besar dan ianya pada tubuh ikan jerung yang juga bersaiz besar, saya terfikir adakah ini benar-benar berlaku?

”Saya telah menyelam dan melihat jerung bertahun-tahun lamanya, dan ini kali pertama saya melihat p4rut sebegitu besar,” kata Jalil yang berasal dari Azerbaijan.

Dia kemudian cuba mendapatkan pandangan daripada dua orang pakar membabitkan haiwan pem4ngsa itu. Kedua-duanya membuat kesimpulan yang hampir sama.

”Punca kepada p4rut ini menjadi perdebatan di media sosial selepas saya memuat naik gambar ini ke Instagram. Ramai yang memberi pendapat ia sama ada Iuka ketika meng4wan ataupun m4ngsa ser4ngan agresif.

”Saya menghantar foto ini kepada pakar pertama, beliau menolak andaian bahawa ia Iuka ketika meng4wan.

”Manakala pakar kedua, beliau bersetuju ia mungkin akibat ser4ngan jerung lain,” katanya lagi.

Gambar yang tular:

Bagaimanapun, penemuan jerung dengan parut kesan gigit4n bukanlah sesuatu yang asing. Malah, insiden-insiden ‘pertmpuran’ antara dua ekor ikan jerung juga pernah direkodkan sebelum ini.

Sumber:SiakapkeIi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *