Penghibur Jalanan 14 Tahun Raih Pendapatan Lumayan Empat Angka Sebulan Jadi Badut

Badut 14 Tahun Raih Empat Angka Sebulan

Bermula dengan minat menghasilkan kraf belon pelbagai bentuk yang dipelajari menerusi video tutorial di YouTube, hobi itu membawa remaja ini ke dalam bidang penghibur jalanan badut seawal usia 11 tahun pada 2019.

Muhammad Rafiuddin Naufal Mohd Nazron, 14, kemudian mengembangkan bakat itu dengan menyertai kelas kemahiran dan latihan secara formal yang dikendali penghibur jalanan lebih senior bagi mengasah kemahiran.

“Menerusi kelas itu, saya dapat mengenali lebih ramai badut berpengalaman dan kemudian dapat menyertai Persatuan Seniman Badut Malaysia yang memberi laluan lebih mudah untuk mendapat tawaran persembahan,” katanya.

Sering ditemani bapa, Mohd Nazron Wahih, 44, setiap kali melakukan persembahan, badut remaja yang selesa dipanggil Opal De Clown ini juga tidak kekok bergerak sebaris dengan badut lebih senior dan jauh jarak usia bagi menghiburkan orang ramai, terutama kanak-kanak.

Muhammad Rafiuddin Naufal Mohd Nazron melayan pengunjung Karnival Makanan Havoc di Shah Alam, baru-baru ini. – BERNAMA

Ketika remaja seusianya meminati muzik dan permainan, Muhammad Rafiuddin Naufal pula selesa dengan aktiviti yang lebih sinonim dengan minat kanak-kanak dan menjadi kepuasan baginya apabila berjaya mengukir senyuman orang ramai.

“Penat lelah berbaloi bila melihat orang tersenyum melihat aksi saya. Apabila mereka gembira, saya juga gembira. Antara kenangan manis yang tak dapat dilupakan adalah ketika menghiburkan penonton OKU (orang kurang upaya) di sebuah kedai makan.

“Mereka sanggup tunggu dan cari saya semula selepas persembahan berakhir untuk bergambar kerana terlalu teruja,” katanya namun mengakui bukan semua menyukai karakter itu, malah ada yang lari kerana berasakan penghibur berkenaan menakutkan.

“Ada yang sampai menangis, tetapi situasi itu tidak berlarutan. Saya akan cuba mengatasinya dengan pelbagai aksi jenaka dan menari, selalunya bila diberi belon, mereka akan terus bertukar suka dan teruja,” katanya yang dulunya berpersonaliti pendiam.

Masih menuntut di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, anak sulung daripada tiga beradik ini sering membuat persembahan jalanan pada hujung minggu, cuti umum dan cuti sekolah agar tidak mengganggu pelajaran.

Selain persembahan secara rawak dan menyertai acara seperti karnival, dia juga sering menerima jemputan untuk menyerikan majlis hari lahir, perkahwinan, konvokesyen serta permintaan membuat kejutan untuk orang tersayang.

Katanya, dia akan menghabiskan masa sekitar empat jam sehari tiga kali seminggu bagi melaksanakan aktiviti itu dan mampu menjana pendapatan sampingan lebih empat angka sebulan.

Ditanya perancangan masa depan, anak jati Selangor ini berhasrat menjadi guru pendidikan seni memandangkan bidang itu berada dekat di hatinya, selain minat untuk bergelar pendidik.

“Namun, saya akan teruskan juga buat persembahan sebagai badut bagi menghiburkan orang ramai. Kalau tidak secara sepenuh masa, secara separuh masa,” katanya.

SUMBER : BERNAMA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *