Satu Persatu Anggota PenyeIamat Tumbang, Tr4gedi Lubuk Yu Wajar Dijadikan Iktibar

Tr4gedi Lubuk Yu, Maran 2010 wajar kita jadikan iktibar…

Misi mencari m4ngsa Iemas bertuk4r jadi tr4gedi meny4yat hati buat anggota-anggota penyeIamat. Satu persatu anggota penyeIamat tumbang selepas pulang ke rumah.

Akhirnya 7 orang anggota penyeIamat menemui ajaI. Pada mulanya ramai mengaitkan dengan kejadian mis’tik.

Namun mist3ri terlerai apabila kesemua anggota penyeIamat yang meninggaI disahkan menghidap jangkit4n Lept0spir0sis ( Peny4kit Air Kencing Tikus) & Meli0dosis.

21 orang yang lain lebih bernasib baik. Berjaya dir4wat sebelum mel4rat.

Bahkan ketika b4njir besar 2014 di Kelantan ada juga sukarelawan yang dilap0rkan meninggaI akibat jngkitan Lept0sir0sis.

Untuk pengetahuan, kuman-kuman ini banyak ‘membiak’ ditempat-tempat tanah berlumpur dan air yang tercem4r.

Yang men4kutkan, kum4n Lept0spir0sis ini boleh menjngkiti manusia dengan menembusi kulit.

Oleh sebab itu adalah dinasihatkan agar para sukarelawan yang turun membantu m4ngsa b4njir mengenakan pakaian yang lebih seIamat. Jangan pakai selipar sandal semata-mata. Sekurang-kurangnya pakailah but (bukan high heel ya😑).

Selain itu sukareIawan dan mngsa b4njir untuk digalakkan untuk mengambil antibi0tik ie D0xycycIine sebagai langkah pencegahan. Hanya seminggu sekali untuk kurangkan risik0 j4ngkitan Lept0spir0sis. Yang mengalami dem4m perlu segera bertemu dengan d0ktor untuk pemeriksaan lanjut.

#cegahsebelumparah

#rawatsebelumterlewat

LEPTOSPlROSlS

Apa Agen Penyebab dan Punca J4ngkitan?

Lept0spir0sis ialah sejenis pnyakit zoon0sis (penyakit yang berjngkit daripada haiwan kepada manusia), yang disebabkan oleh b4kteria dari genus Lept0spira.  Manusia boleh dijngkiti apabila terdedah kepada air, makanan, atau tanah yang dicemari dengan  air kencing haiwan yang terjangkit seperti tikus, kucing, anjing, lembu, kambing, babi, kuda dan haiwan-haiwan liar yang lain.

Apakah Gejala Peny4kit ini?

Tempuh masa inkub4si (incub4tion period) iaitu tempoh dari masa terdedah sehingga timbul gejala adalah di antara 2 hingga 10 hari.  Peny4kit ini menunjukkan pelbagai gejala klinikal. Di antara gejala jngkitan lept0spirosis yang boleh ditunjukkan oleh pes4kit adalah dem4m yang tinggi, s4kit kepala, menggigiI (chills), s4kit otot, munt4h, j4undis (penyakit kuning), r4dang mata, s4kit perut, ci rit-birit,  batuk dan ruam di kulit.

Pnyakit, ini boleh dikategorikan dalam empat kategori klinikal berdasarkan tanda-tanda tersebut seperti berikut (WHO, 2003):

Peny4kit yang menyerupai InfIuenza (InfIuenza like iIIness) yang ringan

Sindr0m Weil (Weil’s syndr0me) – j4undis, kegagaIan ginjaI, pend4rahan dan per4dangan otot jantung (myoc4rditis) dengan denyutan yang tak sekata (arrhythmias);

Mening itis/menging0encephalitis (per4dangan selaput otak/per4dangan otak);

Pend4rahan pulm0nari (paru-paru) dengan kegag4lan pernafasan

Apakah langkah-langkah pencegahan dan kawalan yang boleh diambil?

Bagi pekerja yang mempunyai risik0 terdedah kepada air yang tercemar hendaklah sentiasa berkasut dan berpakaian yang sempurna, sebaiknya yang kalis air.

Elakkan diri dari bermain air atau bermandi manda di sungai atau kolam jika terdapat Iuka atau kudis di kulit. Jika masih juga terpaksa terdedah kepada air, tutup Iuka atau kudis tersebut dengan sempurna dengan plaster yang kalis air.

Risik0 pencem4ran biasanya meningkat selepas hujan. Oleh itu, elakkan aktiviti-aktiviti rekreasi melibatkan air sewaktu hujan dan selepasnya sehingga keadaan air kembali seperti biasa. Begitu juga, elakkan diri bermain air sewaktu musim banjir.

Elak dari meminum air sungai yang tidak dimasak atau dirawat.

Sentiasa menjaga kebersihan persekitaran bagi mengelakkan kehadiran perumah haiwan khususnya tikus dan meningkatkan risik0 pencem4ran dengan b4kteria berkenaan. Sampah sarap dan sia-sisa makanan yang tidak dilupuskan secara sempurna mengundang kehadiran haiwan ini.

Orang ramai dinasihatkan supaya segera mendapatkan raw4tan jika mendapat gejaIa peny4kit dalam tempoh dua minggu dari  tempoh mengunjungi tempat-tempat  rekreasi (seperti kawasan air terjun, air sungai, tasik, kolam dan lain-lain).

Sumber : Ahmad Najmee, Moh.gov.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *