Warga Emas Ma’ut Disera’ng Kanggaru Peliharaan, Pois Terpksa Mnembak M4ti Haiwan Tersebut Yang Mengawal Ketat Ma’yat Mngsa

Gambar hiasan

Warga Emas M4ut Diser4ng Kanggaru Peliharaan

Seorang lelaki warga emas m4ut selepas diser4ng kanggaru peliharaannya dalam kejadian di wilayah Great Southern Australia Barat.

Dilap0rkan, lelaki berusia 77 tahun itu par4h ketika ditemui oleh saudaranya.

Kemudian, pasukan param3dik telah dihubungi untuk memberikan raw4tan kepada m4ngsa namun mereka dihalang oleh kanggaru tersebut.

Kanggaru tersebut bertindak agr3sif dan menghalang mereka daripada mer4wat mangsa.

P0lis juga dipanggil untuk membantu mengawal keadaan sebelum terpaksa membu nuh kanggaru tersebut.

“Kanggaru itu menimbulkan anc4man berterusan kepada param3dik dan pegawai yang berada di lokasi dikehendaki membu nuh kanggaru itu dengan senj4ta api,’ kata seorang jurucakap.

Menurut p0lis, lelaki itu dipercayai diser4ng oleh kanggaru itu pada pagi hari kejadian.

Tambahan lagi, kanggaru itu dipercayai adalah haiwan li4r yang berumur kurang daripada 12 bulan yang telah dipelihara sebagai haiwan peliharaan m4ngsa.

Perkhidmatan kecem4san masih belum mengeluarkan butiran mengenai keceder4an m4ngsa dan lap0ran akan disediakan untuk sias4tan lanjut.

Difahamkan, kejadian itu merupakan ser4ngan kanggaru yang menyebabkan kemati4n pertama di Australia dalam tempoh 86 tahun.

Sebelum ini, kejadian yang hampir sama berlaku pada tahun 1936 yang mengakibatkan seorang pemburu ceder4 p4rah di bahagian kepala dan meninggaI dunia di h0spital.

Menurut lap0ran, dia cuba menyelamatkan dua ekor anjingnya daripada berg4duh dengan seekor k4nggaru di Hillston di barat NSW.

Gambar hiasan…

Wilayah Great Southern merupakan kawasan kanggaru kelabu yang boleh membesar kira-kira 70 kilogram dan 97 hingga 223 sentimeter dari kepala ke ekor.

Sumber : Daily Mail via SiakapkeIi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *